Boş Kaloriyle Sağlık Olmaz

Prof. Dr. Osman Erk: Yılda 5 ila 7.5 kilo gıda katkı maddesi yiyoruz. Sağlığı nasıl etkiledikleri ise henüz bilinmiyor.

cmhrytİstanbul Üniversitesi (İÜ) Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Erk, bir kişinin yılda ortalama 5 ila 7.5 kilo katkı maddesi tükettiğini belirterek “Yediğimiz pek çok üründe gıda katkı maddesi var. Bunların sağlığa ne tür etkileri olduğu bilinmiyor” diyor. Erk, sağlık için özellikle çiğ sebze ve meyvenin bol tüketilmesi gerektiğini vurgulayarak “Bu besinler vitamin, mineral, antioksidan ve antikanserojen içerir, özellikle kalp hastalıkları ve kanser riskini azaltır” değerlendirmesini yapıyor.

Sağlığımıza en büyük tehdidin toksinlerden (zehir) ve hazır yapay gıdalardan geldiğini söyleyen Erk “Çok fazla boş kalori tüketiyoruz. Hareketsiz yaşıyoruz ve stresliyiz. Sağlığın korunması, fit ve uzun yaşamak için dengeli ve yeterli beslenme ile toksinlerden uzak durmak ve yaşam tarzını değiştirmek en önemli unsurdur” diyor.

8 Porsiyon Meyve

Prof. Erk, günde 8 porsiyon meyve yiyenin kansere yakalanma riskinin düştüğünü kaydederek yeterli ve dengeli beslenmeye ilişkin şu bilgileri veriyor: “Bizim için gerekli olan 50 temel besin maddesi var. Dengeli ve yeterli beslenme dediğimiz bu 50 temel besin maddesini, her gün belirli miktarlarda ve birbiri ile orantılı olarak tüketilmesi demektir. Bu maddelerden birinde eksik olduğunda, domino etkisiyle diğer besin maddelerinde de eksikliğe veya yetersizliğe, dengesizliğe yol açar. İkinci işlev bozukluğuna yol açan diğer faktör de toksinlerdir (zehir).

Rafine Gıdalardan Uzak Durun

İÜ Tıp Fakültesi Acil Dahiliye Servisinde 30 yılı aşkın süredir çalışan Prof. Osman Erk, geçen aylarda “Sağlığı Yeniden Keşfet” adlı kitap çıkardı. Doğru beslenmenin ipuçlarını veren Erk, şu önerilerde bulunuyor:

  • Bireyin sağlıklı olması, anne ve babanın sağlıklı olmasıyla başlar. Anne karnında iken beslenme de çok önemlidir.
  • Bol çiğ sebze ve meyve tüketilmelidir.
  • Fruktozdan (meyve şekeri) zengin içeceklerden, fastfood, rafine (cips, gofret, şekerlemeler, şeker, beyaz un, rafine tuz) gıdalardan ve trans yağlardan uzak durulmalıdır.
  • Dengeli ve sağlıklı beslenilmeli, egzersiz yapılmalıdır
  • Sigara, alkol, madde kullanılmamalı, stresten uzak durulmalıdır.

Meyve Yememe Hastalığı

Kansere de dikkat çeken Prof. Osman Erk “Kanser aslında sebze ve meyve yememe hastalığıdır” diyor.

Sebze ve meyvelerde pek çok vitamin, mineral, antioksidan, antikanserojen madde olduğunu anımsatan Erk, bunların da özellikle çiğ yenmesinin önemine değiniyor. Erk, dünya üzerinde 206 çalışma yapıldığını belirterek “Kansere karşı, kanser oluşumunu önleme yeteneği olan en önemli bitkisel gıda çiğ sebzeler, yani salatalar. Ne kadar çok sebze ve meyve yerseniz, ne kadar çeşitli, rengârenk tüketirseniz kanser olma olasılığınız o kadar azalır” diyor.