Çinko: Çam Fıstığı Mantar Performans Artar

Çinko önemli antioksidan minerallerden biridir. Bağışıklık sistemini korur. Çinko birçok enzimin yapısında yer almaktadır. Birçok enzimi aktif hale getirir veya baskılar. 100’den fazla enzimi çalıştırır. Çinko insülin yapısında da bulunur. Çinko hücrelerin yenilenmesinde yardımcıdır. Çocuk gelişiminde olumlu rolü vardır. Çinko vücutta yağ yakıcı etki yapar. Görme fonksiyonu ve sperm kalitesini arttırır, yaraların iyileşmesine yardımcı olur. Hamile ve emziren kadınların çinko ihtiyacı fazladır. Çinkodan yetersiz beslenme beyin gelişimini olumsuz etkiler.

28KASİM2017-TAKVİMGıdaların içindeki çinkonun büyük kısmı işleme ile yok olur. Yoğun kimyasal tarım yapılan besin değeri düşük topraklarda yeterli çinko bulunmaz. B6 vitamini ile birlikte çinko prostat sorunlarını önler ve iktidarsızlığa iyi gelir. Çinko beyin sağlığı için gereklidir, düzensiz adet görenlerde faydalı olabilir. Cinsel performansı ve sperm kalitesini arttırır.

C, E, çinko, beta karoten takviyelerinin maküler dejenerasyon denen göz hastalığını önlediği gösterilmiştir. Çinko bağışıklık sisteminin düzgün çalışmasında en önemli mineraldir. Bağışıklık sisteminin her iki yönünü de destekler. Düzenli çinko alan veya çinkodan zengin yiyecekleri tüketenlerde bağışıklık sistemi güçlüdür. Çinko infeksiyon hastalıkları ve kanserlere karşı koruma sağlar. Zatürre sıklığını ve antibiyotik kullanımını azaltır. Grip ve soğuk algınlığı süresini kısaltır. Belirtilerin başladığı ilk 24 saatte çinko alınırsa infeksiyonu önleyebilir.

Prostat ve göz sağlığını, bağışıklık sistemini güçlendirir. Yara iyileşmesi için ve ayrıca erkeklik hormonu olan testosteron üretimi için de gereklidir. Cilt güzelliğini sağlar, egzama ve sedef gibi cilt hastalıkların tedavisinde ve hiperaktif çocuklarda etkili olabilir.

Kaynaklar

Deniz ürünleri, istiridye, yengeç, tam tahıllar, sığır eti, susam tohumu, çam fıstığı, ayçiçeği çekirdeği, kabak çekirdeği, fasulye, mantar, brokoli, süt, yumurta, bira mayası çinko bakımından zengindir. Kırmızı ve beyaz et iyi çinko kaynaklarıdır. Tahıllarda, baklagillerde bulunan fitatlar çinko emilimini engelleyebilir.

Günlük Gereksinim

Günlük gereksinim 12-15 mg kadardır. Vücutta depolanmaz, günlük takviye olarak alınır. Vejetaryen veya deniz ürünleri yemeyenlerde takviye gerekir. Yetersiz çinko alımı prostat büyümesi ve damar sertliğine yol açabilir. Fazla alkol alanlar, iltihabi barsak hastalığı olanlar, idrar söktürücü ilaç kullananlar, fazla lif ve kalsiyumdan zengin beslenenler daha fazla çinkoya ihtiyaç duyarlar. Terleme ile günlük 10 mg kadar çinko kaybedilir.

Eksikliğinde ne olur?

Eksikliğinde cinsel gelişimin gecikmesi, bağışıklık sisteminin bozulması, infeksiyonlara eğilim, tat algılamada bozulma ve sperm kalitesinde düşme görülebilir. Erkek kısırlığının nedenlerinden biri çinko eksikliği olabilir. Tahıllarda bulunan Fitat, çinko emilimini azaltır. Tahıllardan zengin beslenen toplumlarda çinko eksikliği sıktır. Bağışıklık sisteminin destekler, prostat kanserinde çinko seviyeleri düşük bulunmuştur.  Çinko eksikliğinde DNA hasarı sıktır. Kadmiyum adlı toksik bir elementin kanserojen etkilerini önler. Kadmiyum sigara ve egzoz dumanı, eski galvanizli borular vardır. Alkoliklerde, yaşlılarda, diyabetiklerde çinko seviyesi düşüktür.

Fazlalığında ne olur?

Günlük doz 100 mg’ı kesinlikle aşılmamalıdır, besinlerle birlikte tüketilmelidir. Aç karnına alındığında bulantı yapar. Yüksek dozda çinko takviyesi alanlarda prostat kanserinin daha sık oluştuğu anlaşılmıştır. Optimal dozlarda günde 15 mg kadar uzun süre kullanıldığında prostat kanserini önleyebilir.