D Vitamini Nelerde Bulunur? Faydaları Nelerdir?

D vitamini, kanserden obeziteye kadar pek çok hastalığa savaş açıyor. Prof. Dr. Osman Erk, vücudun bu vitamini depolaması için bol bol güneşlenmeyi, maydanoz, ısırgan otu ve yumurta yemeyi öneriyor.

Vücudun sağlıklı olmasında, vitamin ve mineraller hayati önem taşıyor. Şehirleşmenin bir etkisi olarak ortaya çıkan D vitamini eksikliği, yediden yetmişe herkeste görülüyor. Baş ağrısı, saç dökülmesi, depresyon uykusuzluk ve halsizlikle belirti veriyor. İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Erk, D vitaminin insan vücudundaki hayati önemine dikkat çekerek şu bilgileri veriyor:

Demans ve Kanserin İlacı

Çocukluk ve gençlik yıllarında güneş ışınları ve besinler yoluyla yeterli miktarda D vitamini alanlarda göğüs, kolon ve prostat kanseri riski azalıyor. Yeterli D vitamini alımı, hipertansiyon, beyin felci, Parkinson, demans ve MS gibi hastalıklara karşı koruma sağlıyor. Astım ve alerjik hastalıklar, D vitamini eksikliğinde daha çok ortaya çıkıyor. D vitamini, obezite ve diyabete karşı da koruyor.

Tedavisini Mutlaka Yaptırın

Hayvansal ve bitkisel besinler, D vitamini ihtiyacını karşılamıyor. Yaz aylarında ve diğer güneşli günlerde güneş ışınlarının çok dik gelmediği saatlerde, güneş kremi kullanmadan 20-30 dakika güneş ışınlarından faydalanmak gerekiyor. Yaz aylarında güneş ışınlarının dik ulaştığı 10.00-17.00 saatleri dışında güneşlenmek deri kanserine karşı koruyor. D vitamini düzeyi, kanda 25 (OH) D vitamini tayiniyle kolayca tespit ediliyor. Tedavisinde ampul ya da iğne takviyesi uygulanıyor. Ampulün ayda bir kez kırılarak içilmesi gerekiyor. Yeterli olmazsa ampul, kalçadan iğneyle uygulanıyor.

Tereyağı Tüketin

D vitamini; az sayıda gıdada, oldukça az miktarda bulunuyor. Araştırmalar, ortalama bir kişinin D vitamini ihtiyacının sadece %20’sini besinler aracılığıyla aldığını gösteriyor. D vitamini; balık yağı, somon balığı, uskumru, pisi balığı, ringa balığı, ton balığı karides, süt, peynir, tereyağı, krema, yumurta sarısı, mantar, yulaf, kakao, maydanoz, ısırgan otunda bulunuyor.