D Vitamini Tansiyon Yapar

Hipertansiyon her yaştan insanı tehdit ediyor. Bilinçsizce kullanılan ilaçlar ise kan basıncını yükseltiyor. D Vitamini haplarının yanısıra kortizon, soğuk algınlığı, doğum kontrol ilaçları da büyük tehdit.

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi, İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Erk insanların sıkça yaşadığı sağlık sorunlarından biri olan tansiyon ve hipertansiyon konusunda bilinmeyenleri cevaplıyor. Prof. Erk birçok ilaç kullanımının hipertansiyona yol açtığını söylerken, tansiyonun nasıl ölçülmesi gerektiğini de anlatıyor.

İdeal Ölçüsü 13’e 8,5

Normal Kan Basıncı Ne Olmalıdır?

Büyük (Sistolik) tansiyonun 120 mmHg, küçük (diastolik) tansiyonun 80 mmHg’nin altında olması en ideal durumdur.

130/85 mmHg’nin altı normal kabul edilir. 140/90 mmHg’nin üzerindeki değerler mutlaka tedavi edilmelidir. Normal basınç ile anormal basıncı ayıran bu değerler önemli olmakla birlikte, tansiyon yükseldikçe kalp ve damar hastalığı riski, böbrek yetersizliği riski artmaktadır.

Hipertansiyon Nedenleri Nedir?

Hipertansiyonlu hastaların yüzde 90’ından fazlasında kan basıncı yüksekliğinin altında başka bir hastalık yoktur. Yüzde 50’sinden fazlasında ise ailelerinde hipertansiyon vardır. Hastaların yüzde 10 kadarında da altta yatan böbrek hastalığı; nörolojik hastalık ve gebelik söz konusudur.

İlaçlar Hipertansiyon Yapar mı?

Antidepresan ilaçlar, kortizon, soğuk algınlığı ve astım ilaçları, doğum kontrol hapları, antiromatizmal ilaçlar, fazla D vitamini, eritropoetin gibi ilaçlar hipertansiyona yol açabilir, hipertansiyonu arttırabilir ve ilaç tedavisini güçleştirebilir. Böbrek bölgesine yapılan radyasyon tedavisi ve kokain kullanımı da risklidir.

Risk Faktörleri Nelerdir?

Önlenebilir risk faktörleri: Fazla tuz tüketimi, obezite, gebelik, sigara, alkol, kafein, hareketsiz yaşam tarzı ve stres.

Önlenemeyen risk faktörleri: Yaş, cins, ırk, diyabet, genetik yapı, çevresel faktörler.

Hipertansiyonun Belirtileri Nedir?

Nörolojik belirtiler: Baş ağrısı (enseden başa yayılır), çabuk yorulma, baş dönmesi, kulak uğultusu, sinirlilik, görme bulanıklığı, dalgınlık, uykusuzluk, seksüel disfonksiyon, anormal terleme, depresyon.

Böbreklerle ilgili belirtiler: Sık sık ve gece idrara çıkma, böbrek yetersizliği.

Kardiyovasküler belirtiler: Çarpıntı, nefes darlığı, göğüs ağrısı, kalp yetersizliği.

Acil belirtiler: Felç, beyin kanaması, kalp krizi, şah damar yırtılması.

Tansiyon Nasıl Ölçülür?

  • Hastaya işlem anlatılmalıdır.
  • Hasta rahat ve gevşemiş pozisyonda olmalı; en az 30 dakika önce bir şey yememeli, kafein (kahve, çay, kola), sigara içmemeli ve egzersizden kaçınmalıdır.
  • Ortam uygun ısıda ve gürültüsüz olmalıdır.
  • Hasta sırtını bir yere dayamalı, gerekirse tansiyon ölçülecek kol için yastık kullanılmalıdır.
  • Ölçümden önce hasta tuvaletini yapmalıdır.
  • Hastanın kolundan giysileri çıkarılmalı veya kolu sıkmayan bir giysi olmalıdır.
  • Ölçümde kol kalp hizasında olmalıdır.
  • Uygun tansiyon aleti manşonu kullanılmalı, her iki koldan ölçüm yapılmalı ve yüksek bulunan koldan takip sürdürülmelidir.
  • İlk ve tek ölçümle hipertansiyon tanısı konmaz. İlk ölçülen değer 210/120 mmHg’den fazla ise hipertansiyon tanısı konabilir.