Dikkat! Böbrekleriniz Tehlikede Olabilir

Yüksek tansiyon, diyabet gibi hastalıklar, ilaçlar ve toksik maddeler böbreklerin en büyük düşmanları. Tüm bu etkenler sinsice ilerleyip, geç teşhis edilen böbrek yetmezliğine yol açabiliyor…

bobrekleriniz-tehlikede-olabilir-gztBöbrekler normal metabolizma sonucu vücutta oluşan asidik karakterde atık maddeleri idrarla vücuttan uzaklaştırarak hayati görev yapan organlardır. Böbrekler vücutta sıvı ve elektrolit dengesini, pH seviyesini düzenleyerek vücutta var olan bütün organların normal fonksiyon görmelerini sağlarlar. Böbrekler ayrıca D vitamini sentez ederek kalsiyum ve fosfor dengesini, kemik sağlığını devam ettirirler. Böbreklerden salınan eritropoetin adı verilen hormon benzeri madde kemik iliğinde kan hücrelerinin yapımını uyarır. Böbreklerin immün sistem ve normal cinsel sağlık üzerinde de önemli fonksiyonları vardır. İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Osman Erk, böylesine hayati önemi olan böbrek hastalıklarıyla ilgili önemli bilgiler verdi.

Sebepleri Nelerdir?

Kronik böbrek yetersizliğinin en sık nedenleri şeker hastalığı ve hipertansiyondur. Bu iki hastalık kronik böbrek yetersizliği olan hastaların yarısının sebebidir. Bu hastalıklar dışında glomerulonefrit adı verilen böbrek hastalığı, polikistik böbrek hastalığı, bazı romatizmal hastalıklar, ağrı kesici antiromatizmal ilaçların uzun süre kullanımı diğer nedenlerdir. Kronik böbrek yetersizliğinin yüzde 10’unun sebebi ise bilinemez ve en sık yaşlılarda ortaya çıkar.
Maalesef kronik böbrek yetersizliği günümüzde hem dünya ölçeğinde hem de ülkemizde çok sık karşılaşılan bir hastalık haline geldi.

Neden Yaygınlaşıyor?

Şeker hastalığı sıklığının, hipertansiyon sıklığının çok fazla artması, bu hastalıkların tedavilerinde yeterince başarı sağlanamaması böbrek yetersizliğini salgın bir hastalık konumuna getirmiştir. Bu iki hastalığı dışında vücutta genel olarak damar sağlığını bozan şişmanlık, sigara, kolesterol yüksekliği, aşırı tuz kullanımı gibi durumlar kalp-damar hastalıklarının yanı sıra böbrek yetersizliğini de kolaylaştırmaktadır. Çünkü bilindiği gibi böbrekler damarlanması ve kanlanması çok yoğun olan organlardır.

Diyabet Nasıl Etkiliyor?

Şeker hastalığı böbrek yetmezliği için çok önemli bir risk faktörüdür. Türkiye’de 10 milyon kadar şeker hastası olduğu düşünülünce, böbrek yetmezliği açısından riskin büyüklüğü ortaya çıkar. Bu nedenle şeker hastalığının erken tanınması, uygun şekilde tedavi edilmesi son derece önemlidir. Şeker hastalığı sadece insülin ve şeker ilaçları eksikliği değildir. Uygun tıbbi tedavi yanı sıra spor, diyet ve yaşam tarzının değiştirilmesi çok önemlidir.

Tansiyonunuz Varsa Dikkat!

Böbrek yetmezliği olan hastaların yaklaşık 1/4’ü hipertansiyon hastalarıdır. Hipertansiyon böbrek yetmezliğinin şeker hastalığından sonraki en sık nedenidir. Hipertansiyon maalesef çok fazla önemsenmeyen, tedavisi uygun olarak yapılmayan bir hastalıktır. Hastalar, tansiyon ilaçlarını düzenli kullanırken; ayrıca spor yapmalı, tuz tüketmemeli, stresten, sigara ve alkolden uzak durmalı.

İşte Diğer Risk Faktörleri

Şişmanlık (özellikle bel kalınlığı), insülin direnci, sigara ve alkol kullanımı, antiromatizmal ağrı kesicilerin uzun süreli kullanımı, sık sık idrar yol enfeksiyonu geçirmek böbrek yetmezliği açısından risk faktörleridir.

Korunma Yolları

Böbrek yetmezliği tanısı basit kan ve idrar tetkikleriyle rahatlıkla konulabilir. Erken teşhis, altta yatan şeker ve hipertansiyon gibi hastalıkların uygun bir şekilde tedavisi, diğer risk faktörlerinin ortadan kaldırılması son derece önemlidir. Ayrıca obezitenin ortadan kaldırılması, sigaranın bırakılması, tuz alımının kısıtlanması, alkol içilmemesi, su içilmesi, kolesterol yüksekliğinin önlenmesi, gelişigüzel ağrı kesici kullanılmaması ve düzenli egzersiz yapılması böbrek sağlığı için çok önemli unsurlardır.