Gıdalardaki Gizli Tehlike

Yiyeceklerdeki protein ve karbonhidratların yüksek ısıya maruz kaldıklarında bir dizi reaksiyona girmesi sonucu oluşan akrilamidler kanserojendir. Yiyeceklerin kızartılarak pişirilmesi, yanması, renk değiştirerek kahverengi hale dönüşmesi, içinde kanserojen akrilamid bileşiklerinin oluştuğunun gösterir…

Patates kızartması ve cips çok seviliyor ama…gidalardaki-gizli-tehlike-gzt

Özellikle kızarmış patateslerde, cipslerde günlük miktarlarının çok üzerinde akrilamid bulunabilir. Besinleri 175 derecinin altında kızartmak akrilamid seviyelerini azaltır. Ocak ve fırında pişirilen gıdaların kahverengi ve siyaha dönüşmesine izin vermemeliyiz.

Kavrulmuş kahveye dikkat!

Palm yağından sonra gözler akrilamide çevrildi… Kızarmış patates, kızarmış pizza, kızarmış balık, hamburger, cips, kahvaltılık gevrekler gibi fastfood ürünleri akrilamid kaynaklarıdır ve özellikle gençler tarafından fazla tüketilir. Kavrulmuş kahve de önemli oranda akrilamid kaynağıdır.

Akrilamid bileşikleri fırında, mangalda, barbeküde, mikrodalga fırında, tost makinesinde ortaya çıkabilir. Çıtır çıtır olan, renk değiştirmiş, yanmış gıdalardan uzak durulmalıdır. Mümkünse çiğ, değil ise buharda veya kaynatarak pişirilmiş gıdalar tüketilmelidir. Izgarada uzun süre kızartılmış etlerden uzak durulmalı, işlem görmüş et ürünleri tüketilmemelidir. Ayrıca ekmek kızartıldığında da akrilamid maddesi açığa çıkmaktadır. Kızartılan ekmeğin rengi ne kadar koyuysa, ortaya çıkan akrilamid miktarı da o kadar yüksek olur. Öte yandan akrilamidden oluşan poliakrilamid bileşikleri yalıtım maddelerinde ve içme suyunu dezenfekte etmek için de kullanılabilmektedir. Bu kaynaklara da akrilamid açısından dikkat edilmelidir.