Helikobakter Pilori: Mide-Barsak Hastalıklarının En Önemli Etkeni

Helikobakter pilori tüm dünya ölçeğinde en sık görülen kronik infeksiyon hastalığıdır ve mide-barsak hastalıklarının en önemli etkenidir. Özellikle sosyo-ekonomik ve hijyen şartları kötü olan ülkelerde nüfusun %80-90 kadarı bu bakteri ile infekte olmuş durumdadır. Helikobakter pilori ayrıca dünyada gastritin en sık nedenidir. Helikobakter pilori kronik aktif gastrit, mide ve 12 parmak barsağı ülseri, mide kanseri ve barsak kökenli lenfoma türlerinin ana nedenidir. Dünya Sağlık Örgütü Helikobakter pilori’yi mide için 1. derece karsinojen olarak kabul etmiştir. Helikobakter pilori MALT lenfoma hastalığı için önemli bir etkendir ve Helikobakter pilori tedavisi ile lenfoma hızla gerileyebilir. Helikobakter pilori mide-barsak hastalıkları dışında pek çok diğer organ hastalıkları ile de ilişkilendirilmektedir.

SORU 1: Helikobakter pilori, mide-barsak hastalıkları dışında hangi hastalıklara yol açabilir?

Kesin bulgular olmamakla birlikte Helikobakter pilori’nin kalp-damar hastalıkları, karaciğer ve safra yolları hastalıkları, cilt hastalıkları, bazı kan hastalıkları, migren ve bazı romatizmal hastalıklarla ilişkili olduğu ifade edilmektedir.

SORU 2: Helikobakter pilori başta ürtiker (kurdeşen) olmak üzere deri hastalıklarına yol açar mı?

Kronik ürtiker kaşıntılı, deriden kabarık, kırmızı ve çabuk kaybolan deri döküntüleri ile seyreder. Kronik ürtiker ile Helikobakter pilori arasında anlamlı bir ilişki olduğu ve tedavi ile ürtikerin düzelebileceği bilinmektedir. Araştırmalar, infeksiyon nedeni ile mide-barsak duvarında artan geçirgenliğin besinlerdeki allerjen maddelerin vücuda kolayca sızmasına neden olduğunu, bağışıklık sisteminin uyarıldığını ve ürtikerin ortaya çıktığı göstermektedir.

SORU 3: Helikobakter pilori, çocuklarda hangi hastalıklara yol açabilir?

Helikobakter pilori’nin çocuklarda demir eksikliği anemisine yol açabileceği, çocuğun büyüme ve gelişme hızını yavaşlatabileceği bildirilmektedir. Kronik İTP olarak bilinen kandaki trombosit sayısının azaldığı hastalıkta Helikobakter pilori tedavisi ile trombositlerde yükselme kaydedildiği bilinmektedir. Helikobakter pilori nedeni bilinmeyen kansızlığa neden olabilir.

SORU 4: Helikobakter pilori hangi karaciğer ve safra yolları hastalığa yol açar?

Safra kesesinin kronik iltihaplanmasında safrada Helikobakter pilori türlerinin saptanması, safra yollarının nedeni bilinmeyen bazı hastalıklarında Helikobakter pilori’nin etken olabileceğini düşündürmektedir. Siroz vakalarında Helikobakter pilori infeksiyonun hastanın sık sık komaya girmesine neden olabileceği ifade edilmektedir.

SORU 5: Helikobakter pilori romatizmal hastalıklara yol açarmı?

Sistemik lupus ve Sjögren gibi hastalıklarla Helikobakter pilori’nin ilişkili olabileceği düşünülmektedir. Helikobakter pilori tedavisi ile bu romatizmal hastalıklarda düzelme olduğu birkaç vaka ile kayda geçirilmiştir.

SORU 6: Koroner kalp-damar hastalıkları ile Helikobakter pilori arasında bağlantı var mıdır?

Helikobakter pilori’nin koroner kalp-damar hastalıklarına yol açabileceği düşünülmektedir. Helikobakter pilori tedavisi ile koroner kalp hastalığı riskinin azaldığı söylenmektedir.