İçimizdeki Sessiz Katil: Lyme

“Sessiz katil” olarak adlandırılan Lyme hastalığı, kalp krizi, şizofreni, beyin tümörü, bazı kanser türleri, otizm, huzursuz bacak sendromu, haşimato tiroidi, alzheimer, parkinson, çölyak, MS ve ALS’nin de bulunduğu yüzlerce hastalığı taklit ediyor… Yüzyılın salgını olarak nitelendirilen ve tıp çevrelerinde tedirginlik yaratan Lyme hastalığı, ‘sessiz katil’ olarak anılıyor. Başta kene olmak üzere sivrisinek ve bit gibi kan emen canlılarla, cinsel ilişkiyle, kan ve organ nakliyle bulaşan hastalık dünyayı ve insanlığı tehdit ediyor.

Hangi Hastalıklara Yol Açar?

Hastalığa “Borrelia Burgdorferi (Spiroket Bakteri)” adlı bakteri neden oluyor. Lyme, 350’den fazla hastalığı taklit ediyor.  Genellikle kalp, romatizma, nörolojik ve psikiyatrik hastalıkları taklit etmesiyle gündeme geliyor. Bunlar arasında Romatoid Artrit (iltihaplı romatizma), kalp krizi, sedef, ürtiker, otizm, Fibromiyalji (yumuşak doku romatizması), lupuz, bipolar bozukluk, Cushing sendromu, MS, ALS, alzheimer, parkinson, demans ve üveit gibi çok sayıda hastalık var.

Belirtileri Nelerdir?

lymeHiçbir belirti göstermeyebileceği gibi, en bilinen belirtisi vücutta görülebilen iç içe geçmiş kırmızı, pembemsi halka ya da halkalar şeklinde de olabilir.

  • Sürekli ağrılardan şikayetçiyseniz,
  • Yazın bile grip oluyorsanız,
  • Uyku düzensizliğiniz varsa;
  • Geçici sağırlık, sürekli kulak çınlaması gibi sorunlar yaşıyorsanız,
  • Geçici görme bozukluğunuz oluyorsa,
  • Sık sık migrenden yakınıyorsanız,
  • Nefes darlığı çekiyorsanız,

Doktor doktor gezdiğiniz halde hastalığınıza teşhis konulamıyorsa bir türlü teşhis konulamıyorsa Lyme’dan şüphe etmelisiniz.

Nasıl Teşhis Edilir?

Hastalık Western blot adlı kan testiyle teşhis ediliyor. Bu test bütün dünyada şu an bir sorun. Çünkü daha da geliştirilmeli. Bakteriye karşı geliştirilmiş bir aşı da yok. Türkiye’de İstanbul, Ankara, İzmir gibi illerde özel laboratuvarlarda birkaç merkezde yapılıyor. Dolayısıyla bu hastalıkla ilgili farkındalık artırılmalı, üniversitelerde bu konularda kürsüler kurulmalı, Lyme klinikleri açılmalıdır. Çünkü Türkiye’de tanı konulandan çok daha yüksek sayıda hasta olma ihtimali çok yüksek. Lyme hastalığı var, ancak konusunda uzman hekimlerin görev yapacağı Lyme klinikleri ne yazık ki yok. Bu konuda çok geç kaldık.

Tedavisi Mümkün mü?

Hastalık antibiyotiklerle tedavi edilebilir. Bir kısım hastalarda hastalığın belirtileri tedaviden aylar ya da yıllar sonra da devam edebilir. Bu belirtiler kas ağrıları, kireçlenme, boyun tutulması, zihinsel arazlar, sinirsel şikayetler ve aşırı yorgunluğu içerebilir. Ayrıca bakterinin kansere neden olduğu şeklinde bulgulara da rastlanmıştır.