İftarda Hurma Sahurda Zeytin

Yaklaşan Ramazan öncesi zeytin-hurma polemiği baş gösterdi. Prof. Dr. Canan Karatay orucun zeytin ile açılması gerektiğini söylerken, Prof. Dr. Osman Erk, ‘Mutlaka hurma ile iftar yapılmalı’ dedi.

Untitled-1Ramazan’a sayılı gün kala Türkiye’nin ünlü uzmanlarından art arda önemli beslenme uyarıları gelmeye başladı. Ezber bozan açıklamalarıyla gündem yaratan İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay önceki gün, “Orucu zeytinle açın. 30 tane zeytin ile avucunuzun içi kadar pide tüketin” dedi. Prof. Dr. Karatay’ın açıklamalarına İstanbul Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Erk’ten cevap gecikmedi. Prof. Dr. Erk, meslektaşının aksine orucu hurma ile açmanın sağlıklı olduğunu söyledi. Prof. Dr. Osman Erk, konuyla ilgili şu bilgileri verdi:

Açlık Hissini Bastırır

“Hurma, içinde en fazla antioksidan barındıran meyvedir. Karbonhidrat miktarı ve kana karışma hızı oldukça yüksektir. Çok kısa sürede kalori verir, kan şekerini yükseltir. Oruç tutanların kan şekeri düşüktür. İftar hurma ile yapıldığında kalori açığı kısa sürede giderilmiş olur. Bu sayede kişi aslında daha az yemek yeme ihtiyacı duyar. Hurma o anda bol miktarda kalori verir. Oruç açıldıktan sonra yenilecek diğer yemekler de düşünüldüğünde, hurmanın iştahı azaltması yerinde olacaktır. Öyle ki, iftarda yenilen 2 tane hurma sayesinde Ramazan ayında fazla kilo alma derdi de ortadan kalkacaktır.” Prof. Dr. Canan Karatay’ın açıklamalarında gerekçeleri ortaya koymadığına dikkat çeken Prof. Dr. Osman Erk, iftarda hurma yenilmesini önerirken, sahurda da zeytini tavsiye etti. “Hurmanın sahur sonunda kişiyi acıktırma ihtimali vardır” diyen Prof. Dr. Osman Erk, sözlerini şöyle sürdürdü:

Kan Şekerini Düşürür

“Kan şekeri yükseldikten sonra insülin salgılanır, şekeri düşer ve kişi acıkır. Hipoglisemiye (düşük kan şekeri) girme ihtimali artar. Bu sakıncalıdır. Hurmayı o yüzden sadece iftarda yemek gerekir. Zeytin ise bol miktarda tekli doymamış yağ, vitamin, lif, posa ve antioksidan içerir; uzun süre tok tutar. Sahuru 10 zeytin, 2 katı yumurta ve kefirle kapatmak son derece sağlıklıdır.

iftarda hurma-sahurdazeytinTok Tutar

Zeytinin karbonhidrat içermeyen bir meyve olduğunu söyleyen Prof. Dr. Osman Erk, “Antioksidan zengini bu meyve sahurda sizi tok tutacaktır. Ancak, tuzsuz, işlenmemiş, boya-katkı maddesi katılmamış olması koşuluyla” dedi.

Fazlası Kilo Aldırıyor

Hurmada çok az yağ bulunduğunu belirten Prof. Dr. Erk, şöyle konuştu: “100 gramı 300 kaloridir. Bu rakam olgunluk derecesine göre değişir. Fazlası daha da acıktırır, şişmanlatır.”

Prof. Karatay Ne Demişti?

Hurmanın endüstriyel olduğunu söyleyen Prof. Dr. Canan Karatay, önceki günkü açıklamasında orucun mutlaka zeytinle açılması gerektiğini ifade etmiş, “Hurma İsrail’den, Tunus’tan geliyor. Kutsal kutsal diyerek bizi sömürüyorlar. Zeytinle açılacak oruç. Hurma nereden çıktı?” sözleriyle tepki toplamıştı. Eleştiriler üzerine dün çark eden Prof. Dr. Karatay, “Lütfen yanlış anlaşılmasın, hakiki hurmayı bulanlar tabii ki kullanabilirler” dedi.