İftarda Kola İçme Tansiyonunu Yükseltme

Ramazan’ı sağlıklı geçirmek isteyenler dikkat! İftarda büyük bir iştahla içtiğiniz kafein deposu kolalar tansiyonunuzu yükseltip, kalp ritminde hızlanmaya ve düzensizliğe neden oluyor…

Oruç tutarak tüm vücudun toksinlerden arındığını, organların tazelenip yenilendiğini söyleyen Prof. Dr. Osman Erk, iftar ve sahur sofralarına yönelik önemli uyarılarda bulundu. Çay, kahve, kolalı içecekler, enerji içecekleri, çikolatalar ve bazı ilaçların kafein içerdiğini söyleyen Prof. Dr. Erk, şöyle konuştu: Kafein kısa süre içinde karaciğerlerde depolanan şekerlerin kana karışmasını sağlayarak kan şekerini yükselten ve enerji veren bir kimyasal maddedir. Ayrıca vücutta adrenalin, noradrealin ve kortizol salgılanmasına neden olur. Kafein, bu etkileri ile tansiyonu yükseltebilir, kalp ritminde hızlanmaya ve düzensizliğe neden olabilir. Yemeklerle birlikte kafein içeren içecekler tüketildiğinde ise besinlerdeki başta demir, magnezyum, çinko ve selenyum olmak üzere minerallerin emilimi engellemiş olur. Kafeinli içecekler, ayrıca vücutta su kaybına neden olur.

Rezene Çayı İçin

 alt=İftardan bir saat kadar sonra en fazla 2 şekersiz kahve ve 2 şekersiz, açık çay tercih edilebilir. Ramazan ayında sağlığa ve sindirime yararlı olabilecek bitkisel çayların başında papatya çayı ve rezene gelmektedir. Her iki bitkisel çayda bulunan antioksidan ve uçucu yağ asitleri besinlerin sindirimine yardımcı olur; gaz, şişkinlik, kramp gibi istenmeyen şikayetlerin ortaya çıkmasını engeller. Her iki çayın da hafif yatıştırıcı ve ödem giderici etkileri vardır. Yemekten sonra birer poşet veya 10-20 gram papatya çayı ve rezenenin üzerine kaynamış su dökülerek kapalı bir demlikte 10 dakika bekletildikten sonra içilmeleri uygun olur. Rezene çayı ayrıca sahurda içildiği zaman uzun süre tokluk hissi sağlayan, açlık hissini yatıştıran bir etkiye sahiptir. Bitkisel çayların taze, temiz olmasına dikkat edilmeli, güvenilir markalar tercih edilmelidir. Rezene ve papatya çayı dışında anason çayı ve melisa çayı da tercih edilebilir.

Uyumayın Yürüyün

İftarda tıka basa yemek yemek, sigara içmek ve iftar sonrası uyumak son derece sakıncalıdır. Uyku ile birlikte midede sindirim aksar, reflü ortaya çıkar. Uyku yerine yemekten 1-2 saat sonra tempolu yürüyüş yapmak sağlık açısından yararlıdır. 8-10 bin adımdan oluşan bir yürüyüş, sindirimi hızlandırır. Oruç süresi boyunca uzun süre açlık nedeniyle kan şekeri düşer. Kendini iyi hissedenlerin de iftar öncesi hafif bir tempo ile yürüyüş yapmaları sağlık için önemlidir.

Baklavayı Bırak Güllaca Bak!

Baklava türü şerbetli tatlılar, kilo aldırır ve kan şekerini düşürür. Sütlü tatlılar ve güllaç ise daha tercih edilebilir tatlılardır. Üzerine tarçın ilave edilmiş olarak bu tatlıların tüketilmesine dikkat edilmelidir. Bilindiği gibi tarçın, kan şekerinin fazla yükselmesine engel olan ve en az şeker ilaçları kadar etkili olan bir bileşiktir. Ramazanda ayrıca organik dondurmalar ve hafif meyve tatlıları da tercih edilebilir.

Takviye Vitamin Kullanmalı mıyım?

Çeşitli, dengeli, yeterli, taze, organik ve işlenmemiş besinler yeterli miktarlarda tüketilirse vitamin ve mineral takviyesine gerek kalmaz. Bitkisel besinlerden sebzeler, yeşillikler, baklagiller, kuruyemişler ve meyveler; hayvansal gıdalardan organik ve taze et, yumurta, balık ve süt ürünleri dengeli tüketilmeli. Yüzde 70 bitkisel, yüzde 30 hayvansal besin ile vitamin almaya gerek yoktur. Çok fazla işlenmiş gıda, tatlı tüketimi söz konusu olursa vitamin takviyesi gerekecektir. İşlenmiş gıdalar insan sağlığına zararlıdır, hastalıkların kaynağıdır.

Bunları Ağzınıza Sürmeyin

Fastfood: Bol miktarda hayvansal yağ, glüten, tuz ve katkı maddeleri barındırır.

Rafine tahıllar: Glisemik indeksi oldukça yüksek, tatlı kategorisinde, kalorisi bol, besin değeri düşük olan bir gıda grubudur.

Pastane ürünleri: Bazı pastane ürünleri rafine karbonhidrat, glüten, doymuş ve trans yağ, bol kalori, az besin içerir.

Beyaz pirinç: Glisemik indeksi yüksek, besin değeri düşük işlenmiş bir tahıldır.

Gazlı içecekler: Bol kalori, sıfır besin, bol miktarda tatlandırıcı ve fruktozdan zengin mısır şurubu içerir.

Trans yağlı margarin: Bol kalori, trans yağ, birçok koruyucu katkı maddesi içerir.

Patates cipsi: Tuz, bol miktarda kalori, katkı maddeleri, nişasta ve işlenmiş yağ içerir.

Kızarmış patates: Bol miktarda nişasta, rafine sıvı yağ ve kalori içerir, besin değeri oldukça düşüktür.

Tavuk nugget: Tuz, bol miktarda kalori, doymuş yağ, işlenmiş sıvı yağ, nişasta içerir.

Hazır çorba: Bol miktarda tuz, renklendirici, tatlandırıcı ve birçok katkı maddeleri içerir.

Kremalı kahve: Bol kalori, süt tozu, kafein, doymuş yağ içerir.

İşlenmiş et: İçeriğinde bol miktarda tuz, koruyucu madde, kanserojen nitrat ve doymuş yağ vardır.