Kansızlık Ömrü Kısaltır

Anemi, yani kansızlık toplumda en sık görülen hastalıkların başında geliyor. Kandaki kırmızı kan hücrelerinin içinde bulunan ve dokulara oksijen taşıyan hemoglobinin erkeklerde 13, kadınlarda 11’in altında olması anemi olarak adlandırılıyor. Hemoglobin, sağlık için yaşamsal önem taşıyor. Kansızlıkta, dokulara sunulan oksijen miktarı azalıyor ve dokular normal fonksiyonlarını yapamaz hale geliyor. İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Osman Erk, anemi hakkında şu bilgileri veriyor… Anemi, yani kansızlık toplumda en sık görülen hastalıkların başında geliyor. Kandaki kırmızı kan hücrelerinin içinde bulunan ve dokulara oksijen taşıyan hemoglobinin erkeklerde 13, kadınlarda 11’in altında olması anemi olarak adlandırılıyor. Hemoglobin, sağlık için yaşamsal önem taşıyor. Kansızlıkta, dokulara sunulan oksijen miktarı azalıyor ve dokular normal fonksiyonlarını yapamaz hale geliyor. İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Osman Erk, anemi hakkında şu bilgileri veriyor…

En Önemli Belirti

Kansızlığın sonuçlarının yanında nedenlerinin de incelenmesi gerekiyor. Çünkü kansızlık birçok önemli hastalığın belirtisi olabiliyor. Bu hastalıklar arasında kanser, romatizma, diyabet ve böbrek yetmezliği bulunuyor. Kansızlığın tanısının konulması, neye bağlı olduğunun saptanması ve tedavisi büyük önem taşıyor. Anemi tanısı kanda hemoglobin miktarı, hematokrit değeri, eritrosit sayılarına bakılarak rahatlıkla konuluyor. Demir, alyuvarlardaki oksijen taşıyan hemoglobin molekülünün en önemli parçalarından birini oluşturuyor.

Fazlası Karaciğere Zarar

Vücuda fazla alınan demir, karaciğer yağlanması, diyabet, kalın bağırsak kanserine ve erken yaşlanmaya yol açıyor. Gerekmedikçe demir preparatları kullanılmaması gerekiyor.

65’ten Sonra Dikkat!

Yaş ilerledikçe kansızlık daha sık ortaya çıkıyor. ABD’de yapılan çalışmalara göre anemi 65 yaş üzerinde erkeklerde %11, kadınlarda ise %10 oranında görülüyor. İleri yaşlarda görülen anemi, erken ölümlere neden oluyor. Kalp hastalıklarına ve osteoporoza davetiye çıkarıyor.

Neler Yemeli?

Kırmızı et Tavuk Ton balığı, somon Yumurta Soya fasulyesi Kuru baklagiller Fındık, ceviz, badem Taze bezelye, börülce, fasulye, yeşilbiber Portakal, kavun, çilek, dut, muz Maydanoz, nane, roka, ıspanak, pazı, brokoli, dereotu Pekmez, tahin, kuru üzüm, kuru erik, kuru incir, hurma, kuru kayısı