Kapımızdaki Yeni Tehlike! Koronavirüsün Genetik Yapısı Bozuldu

Yurttan ve dünyadan Kovid-19 haberleri Katil virüs korona, Çin’de doğdu. Dünya genelinde milyonlarca insanın sonu oldu! Şimdi de genetik yapısı bozuldu. Takvim uzmanlarla konuştu. Kapımızdaki yeni tehlikeyi ortaya koydu. İşte haberin detayları 4 Şubat tarihli Takvim Gazetesi’nden derlediğimiz yurttan ve dünyadan koronavirüs haberleri… Takvim Kovid-19 mutasyona uğradı. Aşı ve maske yetersiz kaldı! İlaç şirketleri üretimi azalttı. CEO’larının uykusu kaçtı. Dünya, Koronavirüs ile sarsıldı. İngiltere, Güney Afrika ve Brezilya’da mutasyona uğrayan Kovid-19’un yeni varyantları şimdiye kadar 70’den fazla ülkeye yayıldı. %70 daha hızlı bulaşan virüse karşı aşılar da çaresiz kaldı.

İstanbul Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Osman Erk, virüsün genetik yapısının değiştiğini açıkladı. Son günlerde ülkemizde artan vaka sayısına vurgu yaptı. Herkesi uyardı: Koronavirüs hayatımıza Aralık 2019’da girdi. Mutasyona uğradığı için daha bulaşıcı ve saldırgan hale geldi. Dünyaya yayıldı. İşte dünyayı saran o Kovid-19, geçen ay İngiltere’de yeniden genetik değişime uğradı. Virüsün RNA’sında 28 farklı değişim yaşandı. Ayrıca virüsün hücrelere tutunduğu tepeciklerde 8 farklı değişim ortaya çıktı. Virüsün mutasyona uğramasının nedeni, bulaşın artması. Yani virüs ne kadar çok bedene girerse, o kadar mutant riski taşıyor. Dünyada toplam vaka sayısı 104 milyonu aştı. Bu rakam arttıkça karşımıza yeni mutantlar ortaya çıkacak. Dolayısıyla bulaş zincirini kırmamız gerekiyor. Bunun için çift maske takmak gerekiyor çünkü virüs her zamankinden daha bulaşıcı… İngiltere’deki araştırmaya göre her 100 vakadan 10’u mutant virüsten kaynaklanıyor. Şu anki mutant virüs, tüm tedavi seçeneklerini ve aşıları işe yaramaz hale getirebilir.

5 Yeni Tehlike

Daha hızlı bulaşıyor Belirtileri arasında tat kaybı yok Maske bile işe korumuyor Aşılar yetersiz kalıyor Gençleri daha çok etkiliyor

Üretim Durdu

Mutasyonun ardından gözler aşı çalışmalarına kilitlendi. Prof. Dr. Osman Erk, şirketlerin aşı üretiminde frene bastığını söyledi. “Şirketler aşıların başarısız olmasından endişeli. İtibar kaybetmek istemiyor. Aşının etkisiz olması halinde kendilerine milyon dolarlık davalar açılabilir” dedi.

Virüs Onlara Yaradı!

Katil virüs, 2 milyondan fazla insanın hayatını çaldı. Aşıyı bulan şirketlerin değeri, bir anda fırladı! Servetlerini katlayan bilim adamları ‘Aşımız salgını bitirecek’ açıklaması yaptı. Ancak mutasyon, bilim dünyasını şaşırttı! Aşılar etkisiz olunca uykuları kaçtı!

Uğur Şahin

Net Serveti: 4.2 milyar dolar BionTech’in hisseleri, aşı bulunduğu tarihten bu yana %160 yükseldi.

Stephane Bancel

Net serveti: 4.1 milyar dolar Moderna’nın hisseleri yılın başından bu yana %550’den fazla arttı.

Alex Gorsky

Serveti: 228 milyar dolar Johnson&Johnson virüse karşı tek doz aşı geliştirdi. Milyonlarca doz için anlaşma yaptı.

Pascal Soriot

Net serveti: 140 milyar dolar OXFORD Üniversitesi’yle aşıyı geliştirdi. Talebe yetişemedi. Mutasyonla birlikte üretimi kıstı.