Karaciğer Yağlanmasına Dikkat

Hareketsiz yaşam ve obezite, toplumda yaygın bir sorun olan karaciğer yağlanmasına yol açıyor. Bu durum da birçok sağlık problemine davetiye çıkarıyor…

Diyabeti Tetikler

karacigeryaglanmasinadikkatKaraciğeriniz yağlıysa, bu sorun sizin gizli şeker hastası yani diyabet adayı olduğunuz anlamına gelir. Bu nedenle de yağlı karaciğer saptanan herkesin kan yağlarının durumunun (çoğunun iyi kolesterol HDL’si düşük, trigliseridi yüksek oluyor) dikkatle araştırılması gerekir.

Vücudun toksin yükünü artırır

 Karaciğer yağlanmasıyla ilgili ikinci problem ise en az birincisi kadar önemli çünkü yağlı karaciğer bedeni toksinlerden temizleme işini aksatır. Yani bu durumda vücut yeterince güçlü detoks yapamaz hale gelir. Bu da toksin yükünüzün artması, kilo almanızın kolaylaşması, mitokondrilerinizin yani bedeninizin yorgun düşmesi anlamına gelir.

İşte sebepleri

İnsülin direnci, rafine un, fruktozdan zengin mısır şurubu, hazır ambalajlı gıdalar, alkol, işlenmiş katı ve sıvı yağlar karaciğeri yağlandırır. Ayrıca viral hepatitler, bazı toksinler ve kimyasal maddeler karaciğerde hasar ve yağlanmaya yol açar. Fazla hayvansal protein ve yağ tüketimi aynı şekilde karaciğerde kolesterol ve yağ yapımını uyarır.

Tehlikeli mi?

Karaciğer yağlanması, karaciğer sirozu ve karaciğer kanserine yol açabilir.

Neler yapılmalı?

Yağlanma söz konusu olduğunda, alkol tüketilmemelidir. Beslenmede özellikle yeşilliklere, sebzelere, baklagillere ve meyvelere ağırlık verilmelidir. Farklı renklerden doğal, taze, organik, bütün işlenmemiş bitkisel gıdalar karaciğer dostudur. Katı yağlardan uzak durulmalı, kalori dengesine ağırlık verilmeli ve egzersiz ihmal edilmemelidir. Her türlü çiğ yenen sebze ve özellikle enginar, semizotu, roka ve maydanoz karaciğer dostudur.