Kolesterol İlaçla mı Yoksa Diyetle mi Düşürülmeli?

Kolesterolün (LDL) kalp-damar hastalıkları ve felç açısından önemli bir risk faktörü olduğu bir gerçek. Peki LDL mutlaka ilaçla mı düşürülmeli? İşte Prof. Erk’in bu konudaki yanıtı…

Kalp krizi ve felç geçiren hastaların kolesterol düzeyleri ne solursa olsun statin türü kolesterol düşürücü ilaçları kullanmaları gerekli. Kalp krizi geçirmemiş, fazla risk faktörü olmayan kişilerin ise sağlıklı beslenme kurallarına uyarak, kolesterollerini düşürmeleri mümkündür.

Hangi Besinleri Tüketmek Gerekir?

20181024-SOZCUBaklagiller, tam tahıllar, kuruyemişlerin yanı sıra greyfurt, elma, havuç gibi besinler kolesterolün düşürülmesinde etkilidir. Bu yiyeceklerle aynı zamanda kolesterol düşerken, kilo vermiş olursunuz ve aynı zamanda tansiyonunuz da düşer. Kolesterol ilaçlan mucize değildir. Yani diyet yapmadan, istediğiniz her şeyi yiyip içip, sigara kullanıp bu haplarla kolesterolü düşürmeye çalışmak doğru değil. Özetle bu ilaçlar yaşam tarzı yanlışlarını düzeltmeden işe yaramaz.

Kötü Kolesterol Kalbi Nasıl Etkiler?

Kolesterol yüksekliği bir risk faktörüdür ama risk faktörlerinden sadece bir tanesidir. Sigara, obezite, hipertansiyon, stres, diyabet, glisemik indeksi yüksek karbonhidratların tüketilmesi, hayvansal proteinler diğer önemli risk faktörleridir. Ne kadar risk faktörü bir arada olursa risk o kadar yüksektir. Kalp krizi geçirenlerin yarısında kolesterol yüksek değildir, tersi de doğrudur. LDL kolesterolün yanı sıra, HDL kolesterol düşüklüğü ve trigliserid yüksekliği de kalp hastalığı açısından diğer risk faktörleridir.

Kanser Riskini Azaltıyor

Statin grubu ilaçların birçok yan etkisi vardır. Bu göz ardı edilemez. Ancak bunlar aynı zamanda vücutta inflamasyon dediğimiz yangıyı azaltan ilaçlardır. İnflamasyon başta obezite, diyabet, kanser, astım, nörolojik hastalıklar ve kalp-damar hastalıkları için ortak bir risk faktörüdür. 2012 yılında yayınlanan 300 bin kişilik ciddi bir araştırmada statin kullananlarda kanser riskinin ciddi derecede düşük olduğu saptandı.