Meme Kanseri Riskiniz Varsa Dikkat

Özellikle anne veya teyzesinde meme kanseri olan kadınlar, kontrollere erken yaşta başlamalı. Rutin tetkikler dışında BRCA1 ve BRCA2 denilen gen mutasyon testleri yaptırmalı…

Özellikle anne veya teyzesinde meme kanseri olan kadınlar, kontrollere erken yaşta başlamalı. Rutin tetkikler dışında BRCA1 ve BRCA2 denilen gen mutasyon testleri yaptırmalı…

Kadınlarda en sık görülen kanser türü olan meme kanseri her yıl dünyada milyonlarca kişinin hayatını kaybetmesine neden oluyor. Ülkemizde her 10 kadından birinin hayatının bir döneminde meme kanseri ile karşı karşıya kalması tablonun ciddiyetini gözler önüne seriyor. İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Osman Erk, başta meme kanseri olmak üzere kadınlar için hayati önem taşıyan tarama testlerine dikkat çekti…

Kadınlarda meme muayenesi nasıl olmalıdır?

Her kadın ayda bir kez kendi kendini elle muayene etmelidir. Bu uygulama için en uygun zaman adetten sonraki 5 ila 8’inci günlerdir. Bu muayene dışında 18-39 yaş arası kadınların 3 yılda bir kez doktor tarafından meme muayenesi önerilmektedir. 40 yaşından sonra da her yıl mamografi ve gerekirse meme ultrasonografisi önerilen tetkiklerdir. Mamografi meme kanserini erken teşhis etmek için düşük dozda radyasyon verilerek çekilen meme röntgen filmidir.

Birinci derecedeki yakınları meme kanseri olanların özel bir test yaptırması gerekir mi?

Anne ve teyzesinde meme kanseri olan kadınların kontrollerine önem göstermesi ve erken yaşlarda başlaması önemli… Rutin tetkikler dışında bu kişilerin BRCA1 ve BRCA2 denilen gen mutasyon testlerini yaptırmaları gerekir.

Smear testi nedir?

Smear testi rahim ağzı infeksiyonları, kanseri ve kanser öncesi durumları tespit amacıyla uygulanan özel bir tarama testidir. Bu test gerekirse HPV (Human Papilloma Virus) DNA-PCR testi ile tamamlanmaktadır.

HPV nasıl bir hastalıktır ve aşısı var mıdır?memekanseri-gzt

HPV, ABD’de her yıl 6-7 milyon insana bulaşır. Hem kadın hem de erkekte hastalık yapan bu virüsü erkekler bulaştırır. Cinsel yolla bulaşan en yaygın hastalıktır. Kadınlarda rahim ağzı kanserinin ve siğillerin çoğundan sorumlu bir virüstür. İnfekte olan kişilerin çoğunda herhangi bir belirti ve bulgu ortaya çıkmaz ve infeksiyon iki yıl içinde temizlenir. Ancak infeksiyonun gizli olarak devam ettiği yüzde 10-20 kişide, 20 yıldan sonra rahim ağzı kanseri ortaya çıkabilir. HPV virüsünün yüzden fazla serotipi vardır. 16 ve 18 tipi en sık hastalık yapan virüslerdir. Aşının mevcut kanserojen lezyonlara veya genital siğillere etkisi yoktur. Aşı bütün HPV virüslerine karşı koruma sağlamamaktadır ve ne kadar süreyle koruyucu etkisi olduğu tam olarak bilinmemektedir. 11-26 yaş arasında uygulanması önerilmektedir. En erken uygulama yaşı 9’dur.

Hamileliğe hazırlanan kadınlarda hangi testler yapılmalıdır?

Kan şekeri tayini, tiroid testleri, demir düzeyi, B12, folik asit düzeyleri ve kızakmıkçık hastalığı geçirip geçirmediğine yönelik tetkiklerin yapılması gerekir.

Tiroit hastalıklarına karşı hangi tetkikler gerekir?

Tiroit hastalıkları kadınlarda erkeklerden 10 kat daha fazla görülmektedir. Yaşla birlikte kadınlarda tiroid hastalıkları sıklığı artmaktadır. TSH testi yapılması gereken en önemli testtir. Gerekirse tiroid hormonlarının saptanması, tiroid ultrasonu yapılması gereken diğer testlerdir.