Nezle ve Gribe Karşı Beslenme Önerileri

Nezle ve gripten korunmak için bağışıklık sistemini güçlendirmenin en önemli yolu sağlıklı beslenmeden geçiyor. Özellikle bazı besinler içeriğindeki bileşenler nedeniyle vücut direncini arttırıyor…

Vitamin ve Mineralleri Dengeli Tüketin

nezlevegripBağışıklık sisteminin içinde yer aldığı kan ve lenf sıvılarının vücut savunmasında önemli rolleri vardır. Kan, berrak sarı bir sıvı olan plazma ve içindeki kan hücrelerinden oluşur. Lökosit adı verilen kan hücreleri kan ve lenf sisteminde dolaşarak enfeksiyon etkenlerine ve kanserleşen hücrelere karşı savaşırlar. Bağışıklık sisteminin normal çalışması için A, B, C, D ve E vitaminleri başta olmak üzere kalsiyum, selenyum, çinko, magnezyum, manganez, bakır gibi minerallere; sistein gibi aminoasitlere ihtiyaç vardır. Bu vitamin ve minerallerin her gün belirli miktarlarda ve birbirleriyle doğru orantılı olarak tüketilmesi bağışıklık sistemi için son derece önemlidir.

Hangi gıdalar tüketilmeli?

Yıl boyunca taze, temiz, bütün, organik, mevsiminde ve yerel olarak üretilen sebze, meyve, yeşillikler, baklagiller ve kabuklu kuruyemişlerden oluşan beslenme tarzı bağışıklık sistemi için önemlidir. Bu beslenme düzeni günlük kalorilerin yüzde 20’sinin organik hayvansal ürünlerden geldiği besinlerle desteklenmektedir. Sağlıklı ve yeterli beslenmenin yanı sıra toksinlerden uzak durmak, sigara ve alkol kullanmamak, stresten arınmak, yeterli uyku, fizik egzersiz ve spor yapmak, hijyen koşullara uymak bağışıklık sistemini destekler.

Bağışıklığınızı Nasıl Güçlendirirsiniz?

1) Çinko tabletleri veya çinkodan zengin istiridye, organik kuzu et, susam, kabak çekirdeği, brokoli gibi yiyecekler.

2) Sarı, turuncu, parlak kırmızı, sarı-yeşil sebze, meyve ve baharatlar (havuç, marul, bal kabağı, ıspanak, domates, biber, kayısı, muz, greyfurt, limon, portakal, mandalina, köri, zencefil, zerdeçal). Bu besinler bağışıklık sistemini destekleyen bol miktarda C vitamini, beta karoten ve flavinoid içerir.

3) Yeşil, yeşil-beyaz renklerde brokoli, karnabahar, lahana, alabaş, şalgam, su teresi, roka, hardal yaprakları, turp, sarımsak ve soğan gibi yiyecekler. Bu besin grupları bol miktarda sistein, selenyum ve diğer gerekli vitamin ve mineralleri içerir.

Şeker ve İşlenmiş Gıdalardan Uzak Durun

4) Bol temiz su ve lifli besinlerin tüketilmesi vücudun toksinlerden arınmasını sağlar.

5) Rafine şeker ve unlu gıdalar, işlenmiş yağlar, asitli içecekler yerine taze sebze, meyve ve kuruyemiş tüketilmelidir.

6) Mürver yemişi çözeltisi gribal enfeksiyonlarda yaygın olarak kullanılmaktadır ve etkinliği kanıtlanmıştır.

7) Sebze ve organik tavuk suyu çorbasının gribal infeksiyon belirtilerini hafiflettiği ve hastalığın daha kısa sürede geçmesini sağladığı kanıtlanmıştır.

D Vitamini Deponuza Dikkat!

8) Yaz aylarında yeterli miktarda güneş ışığından yararlanmak D vitamini için elzemdir. Düşük D vitamini düzeyine sahip olanlarda gribal enfeksiyon riski artmıştır. Yıl boyunca yeterli D vitamini düzeyinin devam ettirilmesi son derece önemlidir.

9) Alkol ve sigara bağışıklık sistemini çökerten olumsuz etkilere sahip maddelerdir ve bunlardan kesinlikle uzak durulmalıdır.

10) Yeterli beslenemeyen ve stresli yaşamı olan kişilerin güvenilir, kalitesi belgeli, multivitamin, probiyotik ve omega 3 preparatları kullanmaları uygun olur.