Oruç Tutanın Ömrü Uzuyor

Diyabet, kalp-damar, obezite, kanser gibi ciddi hastalıkların en önemli sebebi olan insülin direnci 12 saatlik açlıkla düşüşe geçiyor. Oruç tutanlarda direnç kırılıyor, vücut yenilenip ömür uzuyor. Ramazan’ı rahat geçirmek, 17 saatlik oruç süresince sağlığını korumak isteyenlere Prof. Dr. Osman Erk, çok özel önerilerde bulunuyor. Ramazan’da tüm organların yenilendiğini, oruç tutanların ömrünün uzadığını söyleyen Prof. Dr. Erk, birçok kişinin yakındığı insülin direncine ilişkin şu bilgileri veriyor…

İnsülin Direnci Düşer

oructutanınomruuzuyorİnsülin direnci; pankreasın ürettiği insülinin etkisiz kalması sonucu daha fazla insüline ihtiyaç duyulmasıdır. Normalde bir ünite insülin kan şeklinde 30 mg/dl’lik düşüşe yol açarken, insülin direnci ortaya çıktığında bir ünite insülin kan şeklinde ancak 10 mg/dl’lik bir düşüşe yol açar. İnsülin direnci olan kişilerin kanında hem insülin düzeyi hem de kan şekeri düzeyi yüksektir. Sıvı şekerli içecekler, rafine karbonhidratlar, tatlandırıcılar, trans yağlar, bitkisel sıvı yağlar, fazla kaloriler insülin direncinin başlıca nedenleridir. İnsülin direnci, şeker, kalp-damar, obezite, kanser ve nörolojik hastalıkların en önemli sebebidir. Fazla yememek, zaman zaman aç kalmak ve kalori kontrolü yapmak ise insülin hassasiyeti yaratır; insülin direncini azaltır ve ömrü uzatır. Her gün saat 20.00’den sonra yemek yemeyerek 12-24 saatlik açlık süresi vücudu yenileyerek insülin hassasiyetine neden olduğu çalışmalarla gösterilmiştir. Oruç tutma esnasında da aynı etkilerin ortaya çıktığı anlaşılmıştır.

İkinci Beyin Rahatlıyor

Karbonhidrattan ve fruktozdan zengin rafine gıdalar, fazla kalori alımı, alkol, sigara, antibiyotikler, antiromatizmal ilaçlar, kanser ilaçları gibi nedenler bağırsak florasını bozar. Bağırsaklar bilindiği gibi ikinci beyin olarak nitelendirilir ve bağışıklık sisteminin en yoğun yerleştiği bölgedir. Oruç tutma ve uzun süre aç kalma gibi yöntemlerin bağırsak sağlığını direkt olarak etkilediği, bağırsaklarda yerleşmiş bulunan faydalı bakterilerin sayısının arttığı, zararlı bakterilerin sayısını azalttığı çalışmalarla gösterilmiştir.

Kas Kaybı Yaşanmaz

Vücut şeker depolarını tükettikten sonra açlığın 8-12 saatinde yağ yakma moduna girer. Kısa süreli açlık dönemlerinde yağ dokusu dururken, kas dokusunun yakılması beklenemez. Proteinden zengin beslenme, kas egzersizleri kas dokusunun korunmasına yardımcı olur.

Yağlar Yanar

8-12 saatlik bir açlık döneminden sonra vücut şeker yakma yerine yağ yakma moduna geçer ve vücutta var olan yağ dokusu enerji olarak kullanılmaya başlanır. Açken ve oruçlu iken egzersiz yapmanın kilo kaybı açısından daha faydalı olduğu anlaşılmaktadır. 2008 yılında Tunuslu futbolcular üzerinde Ramazan Ayı’nda yapılan bir çalışmada orucun futbolcuların performansı üzerinde herhangi bir olumsuz etkisinin olmadığı anlaşılmıştır. Kendini zinde ve hazır hisseden kişilerin oruç esnasında bir süre tempolu yürüyüş yapmaları ve iftar sonrası bunu tekrar etmeleri sağlık açısından beklenen olumlu etkilere katkıda bulunabilir. Öte yandan kafein, sigara ve alkol bağımlıları Ramazan’da zorlanır. Bu nedenle kötü alışkanlıkların Ramazan öncesinde azaltılarak kesilmesi önemlidir. Özellikle çok miktarda çay ve kahve tüketerek kafeine bağımlı hale gelmiş olan kişilerde oruç sırasında sinirlilik, saldırganlık, dikkat azalması, huzursuzluk, gerginlik, baş ağrısı, dengesizlik gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Bunu önlemek için Ramazan öncesi kafein miktarı minimum düzeye çekilmelidir.