Oruç Tutmak Değil Oburluk Kilo Aldırır

Ramazan’da hemen herkes kilo aldığını düşünse de; sanılanın aksine oruç tutmak metabolizmayı yavaşlatmaz; yağ yakımını hızlandırır. İftar ve sahurda aç gözlülük yapanların şişmanlaması ise kaçınılmazdır.

Beden ve ruhumuzun arındığı Ramazan’da birçok kişi kilo almaktan yakınıyor. Oysa kilolar oruç tutmaktan değil, oburluk yapmaktan kaynaklanıyor. Yaygın inanışın aksine orucun kilo aldırmadığını söyleyen Prof. Dr. Osman Erk, iftarda yağlı, bol kalorili hamur işleri, tatlılar, kızartmalar tüketen, ertesi gün aç kalacağı düşüncesiyle sahurda her bulduğunu yiyenlerin şişmanlamasının kaçınılmaz olduğunu belirtiyor. Bu kişilerin sadece şişmanlamadığını, dengesiz beslenme yüzünden oruç tutmakta da zorlandığını anlatan Prof. Dr. Erk, kilo endişesi yaşayanlara şöyle sesleniyor:

Yağ Yakan Hormon

oructutmakOruç tutmak metabolizmayı yavaşlatmaz. Hatta oruç tutarak yağ yakımı yaşanır. Fakat iftar ve sahur arasında aşırı yemek yemek, dengesiz beslenmek, çok fazla rafine karbonhidrat ve rafine yağ tüketmek, tam tersi vücutta yağlanmaya ve kilo alımına neden olabilir. İftar ve sahur arası dönemde kalorilerin %70’ini bitkisel besinlerden, %30’unu organik hayvansal besinlerden gelmesi idealdir. Açlık sırasında yükselen ‘noradrenalin’ hormonu yağ yakımını hızlandırır. Doğru ve dengeli beslenerek bayrama ince girmek mümkündür.

 Oruç Kan Şekerini ve Tansiyonu Düşürür mü?

Oruç esnasında kan şekeri bir miktar düşebilir ama hipoglisemi sınırlarına varmaz. Sahurda mutlaka dengeli bir beslenme şarttır. Sahurda glisemik indeksi ve glisemik yükü fazla rafine şekerden zengin gıdalar yemek kısa süre içerisinde kan şekerinin hızla düşmesine, insülin salgılanmasına neden olur ve gereksizdir. Sahurda protein, sebze ve kaliteli yağ ağırlıklı bir diyet gün boyunca tok kalmayı sağlar. Sahurda tatlı meyveler, meyve suyu, baklava, sütlü tatlılar, beyaz undan yapılmış mamuller ve şeker tüketilmemelidir. Oruç esnasında terleyip su kaybetmedikçe ve efor gerektiren sporlar yapılmadıkça tansiyonda düşüş olmaz. Yağları yakan noradrenalin hormonu tansiyonun düşmesine de engel olur.

Ülseri Alevlendirir mi?

Oruç tutmak ülser ve gastriti alevlendirmez, mide ve bağırsak kanamasını arttırmaz. Ülser hastaları sahurdan önce ilaçlarını kullanabilirler ve gün boyu koruma sağlanmış olur. Ülser ve gastrite neden olan en sık faktörler helikobakter pilori infeksiyonu ve antiromatizmal, ağrı kesici ilaçların kullanılmasıdır. Sahurda çok fazla çay, kahve, kola ile birlikte fazla miktarda kafein tüketmek ve aşırı yemek yemek ülser ve gastritin alevlenmesine neden olabilir.

Kasların Erimesine Yol Açar mı?

Vücut oruç esnasında sadece yağ dokularında depolanan yağları yakar. Oruçluyken salınımı artan büyüme hormonu kas ve kemik dokusunu korur. Bu yüzden oruç tutarken kaslarının zayıfladığını, hatta eridiğini düşünmek son derece yanlıştır.

Zeytin Ye Kanseri Önle

Zinde tutan, kalorisi dengeli bir meyvedir zeytin. İçinde sağlığa yararlı tekli doymamış yağ asitleri; yağda eriyen A, E, D, K vitaminleri bulunur. Ayrıca demir, selenyum, magnezyum, kalsiyum, B vitaminlerini yeterli miktarda barındırır. 100 gram yeşil zeytin 150, siyah zeytin ise 200 kalori kadar enerji sağlar. Zeytinin içinde bol miktarda lif ve antioksidanlar bulunur. Bu yönüyle serbest radikalleri bağlar, oksidatif stresi azaltır ve antikanserojendir. Sahurda en az 10 tane zeytin yemek gerekir.

Kefir; Açlığı Öfkeyi Geçirir

Kaliteli ve yeterli protein, magnezyum, fosfor, probiyotik kaynağı olan kefir Ramazan’ın favori içeceğidir. Sindirimi rahatlatır, depresyonu önler, bağışıklığı destekler. Kan şekerini dengeler ve uzun süre tok tutar. Sahurda bir bardak için.

Organik Yumurta ‘Anne Sütü’ Gibi…

C vitamini hariç, diğer bütün vitamin ve mineralleri içinde barındıran organik yumurta, sindirilebilirliği yüksek, anne sütüne yakın, bol miktarda kaliteli protein ve aminoasit barındırır. İçinde A, B, D, E vitaminleri; demir, çinko, potasyum, magnezyum, selenyum ve beyin sağlığı için gerekli kolin vardır. Ortalama bir yumurta 6 gram kaliteli protein ve 70 kalori sağlar. Yumurtanın taze sebzelerle ve salatalarla birlikte tüketilmesi C vitamini alımını sağlayarak dengeli beslenmeye yardımcı olur. Yumurta tok tutar ve kan şekerini dengeler.

Kolay Acıktıran Besinlerden Uzak Durun

  • Kalorisi bol, besin değeri düşük, kolay acıktıran, katkı madde deposu, işlenmiş, ambalajlı ve hazır gıdalardan uzak durulmalıdır…
  • Rafine şekerler (toz şeker, kesme şeker, bal, pekmez, reçel, marmelat, çikolata)
  • Rafine tahıllar (beyaz ekmek, beyaz pirinç, makarna)
  • Beyaz undan yapılan pastane ürünleri (çörek, börek, simit, pasta, pizza, kek, kurabiye, bisküvi)
  • Meyve suları, kolalar, gazlı içecekler, enerji içecekleri, sütlü çikolata
  • Tatlılar (sütlü tatlılar ve baklavalar, çok az miktarda ve tarçın ile tüketilebilir)
  • İşlenmiş et ürünleri (salam, sosis, sucuk, kurutulmuş et). Bol miktarda tuz, katkı maddesi, nitrit, nitrat ve koruyucular içerirler, sağlıksızdırlar ve çabuk susama hissi oluştururlar.
  • Hazır çorba ve hazır yoğurt (bol miktarda katkı maddesi, koruyucu, tuz içerirler. Ev yapımı çorba ve yoğurt tercih edilmelidir)
  • Fazla tuz içeren gıdalar (salamura zeytin, turşular, konserve gıdalar, işlenmiş hazır gıdalar)
  • Çay, kahve, maden suyu tüketimi sınırlandırılmalıdır. Bu içecekler vücuda bol su kaybettirirler ve su ihtiyacı artar. İftar sonrası sınırlı miktarda şekersiz çay ve kahve tüketilebilir.