Palm Yağında Kanser Şüphesi

  1. Öncelikle Palm Yağı nedir biraz bahseder misiniz? Özellikleri neler?

Palm bitkisi Afrika ve Güneydoğu Asya’da bol miktarda yetiştirilen bir meyve çekirdeğidir. Çekirdeğin içerisinde %50 doymuş yağ, %40 tekli doymuş yağ, %10 çoklu doymuş yağ, bol miktarda E vitamini ve karotenoid adı verilen antioksidanlar mevcuttur. E vitamini ve karotenoidler sağlık açısından çok yararlı etkileri olan, antikanserojen etkiye sahip bileşiklerdir. Bunların içinde beta karoten en yararlılarından biridir ve yağa kendine has kırmızı rengini verir. Bu özellikleri nedeniyle aslında palm çekirdeği sağlığa yararlı bir meyvedir. Fakat çekirdeğin doğal bütünlüğü bozulup, işleme ve ısıya maruz bırakıldığı zaman yararlı olan vitamin ve antioksidanlar ortadan kalkar. Renk ve koku gidermek için 200°C’nin üzerinde ısıya maruz kaldığında yararlı yağ asidi molekülleri sağlığa zararlı trans yağ ve lipid peroksit adı verilen zararlı bileşiklere dönüşmektedir. Ortaya çıkan bu yeni kimyasallar toksik ve kanserojendir.

  1. Dünyada en çok tüketilen fındık kreması ile gündeme gelen bu yağın zararları neler?palmyaginda-kansersuphesi-gzt

İşleme tabi tutulduğu, orijinalliği ve doğallığı bozulduğu ve yüksek ısılara maruz kaldığı için bu yağ zararlıdır. Tüm besinsel yağlar aynı miktarda kalori içerirler ama vücutta farklı farklı etki yaparlar. Trans yağlar ve bazı tür doymuş yağlar kalp damar sistemine ve bağışıklık sistemine en fazla zarar veren yağlardır. Fazla miktarda omega 6 içeren bitkisel yağlar en dayanıksız yağ moleküllerinden oluşur. Bu yağ molekülleri ısıtıldığı zaman zarar görür ve insan için toksik hale geçer. Isı ve kimyasal işlemler sonucu trans yağlar ve serbest radikaller ortaya çıkar. İnsan yapısı trans yağlara yabancıdır. İçinde zaten trans yağ bulunabilen bitkisel yağlarda kızartma ile birlikte daha fazla trans yağ ve serbest radikal ortaya çıkar.

  1. Kanserojen olduğu doğru mu hocam?

Yiyeceklerin yüksek ısılara maruz bırakılması heterosiklik aminlerin, sıvı yağların yüksek ısılara maruz bırakılması trans yağ ve HNE gibi bileşiklerin oluşumuna neden olur. Bu kanserojen bileşikler prostat, meme, kolon, yemek borusu, akciğer, karaciğer ve diğer kanserlerin artışına neden olmaktadır.

  1. Başka hangi ürünlerde bu yağa maruz kaldık?

Her türlü işlenmiş, ambalajlı üründe bu tür yağların bulunması mümkündür. Fırın ve pastane ürünleri, ketçap ve mayonez, kahvaltılık soslar, patates cipsleri, şarküteri ürünleri, dondurmalar, humus, hazır çorbalar, pizzalar, kahvaltılık gevrekler, bisküviler gibi ürünlerde bu yağın bulunması mümkündür.

  1. Peki bu kadar üründe varsa biz bu yağı yıllardır kullanıyoruz. Bunun vücudumuz için ne gibi zararları var?

Çok fazla ve yanlış yağ tüketiyoruz. Bütünlüğü bozulmamış, işlenmemiş, ısıya maruz bırakılmamış tohum, çekirdek ve sebzelerin yağları sağlığa yararlıdır. İşlenmiş yağlar ise sağlığa zararlıdır. Yağların dejenerasyonu ile obezite, şeker hastalığı, kalp damar hastalıkları, kanser ve bunama (Alzheimer) gibi hastalıklar sık olarak ortaya çıkmaktadır.

  1. Palm yağı madem bu kadar zararlı, bu ürünler sağlık kontrollerinden geçerken bir sıkıntı mı yaşıyor sizce?

Sadece palm yağı değil, işlenmiş süpermarket yağlarının çoğu aynı şekilde zararlı etkiye sahiptir. Zararlı ve işlenmiş yağlar diyetten çıkarılmalı, doğal yağ bulunan çiğ ay çekirdeği, kabak çekirdeği, kuruyemişler, zeytin, avokado, yeşil yapraklı sebzeler gibi kaynaklara yönelmelidir.

  1. Gıdadaki etkisinin aksine cildi kansere karşı koruduğu söyleniyor. Bu konuda ne söylersiniz?

Doğal palmiye bitkisinin içinde bulunan bol miktarda E vitamini ve beta karoten nedeniyle antikanserojen etki göstermesi mümkündür. Yağlar ısıtıldığı zaman vitamin, mineral ve antioksidanların çoğu ortadan kalkar. Zararlı tarım ilaçlarının kalıntılarının bu yağlarda bulunması mümkündür. Isıtılmak yerine kimyasal çözücüler kullanıldığı zaman yine kalıntılar yağa eklenir ve yağ toksik hale gelir.

  1. Eklemek istediğiniz başka bir şey var mı Hocam?

Diyette mutlaka yeterli miktarda ve doğru yağ bulunmalıdır. Bu durum sağlık açısından büyük önem arz eder. Zararlı ve işlenmiş yağlar diyetten büyük ölçüde çıkarılmalıdır. Gündelik hayatta tüketilen yağların miktarı ve cinsi sağlık açısından son derece önemlidir. Yanlış ve fazla yağ obezite, diyabet, kansere yol açar. Doğada kızartma yağı ve kızartılmış yiyecek bulunmaz. Kızartma yağlarından, kızartılmış yiyeceklerden sakınılmalıdır. Rafine edilmiş, yüksek ısılarda işlenmiş yağlardan ve her türlü yiyecekten uzak durulmalıdır. Yağ kaynakları doğal, işlenmemiş, ısıtılmamış ve kimyasallara maruz kalmamış olmalıdır. Günlük yağ ihtiyacını doğal ve bütün besinlerden sağlamak mümkündür. İster soğuk sıkım, ister sıcak sıkım olsun her türlü rafine yağdan uzak durmaya çalışılmalıdır.