Peynir-Tereyağı-Krema Hayatınla Oynama

Kahvaltı sofralarının baş tacı peynir ve tereyağı ile kremaya dikkat! Doymuş yağ içeren bu gıdalar kanser, diyabet, obezite ve kalp-damar hastalıklarına neden oluyor, sperm sayısını azaltıyor…

Can boğazdan geldiği gibi boğazdan da çıkıyor! Doğru gıdalarla dengeli ve düzenli beslenmeyenlerin ömrü kısa oluyor. Prof. Dr. Osman Erk, kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi peynir ile tereyağına dikkat çekerek, “Doymuş yağ zengini bu besinler hayatı tehdit eden hastalıkları beraberinde getirir” diyor. Aynı zamanda kremanın da tehlikeli olduğunu söyleyen Prof. Dr. Erk, “Popüler olan bazı uzmanların önerdiği gibi sınırsız peynir ve tereyağı, sınırsız yumurta, sınırsız kırmızı-beyaz et yemek yarar değil zarar verir” uyarısı yapıyor. Prof. Dr. Osman Erk, doymuş yağlarla ilgili olarak şu bilgileri veriyor…

Boş Kalori Deposupeynir-tereyag

Peynirde, et ürünlerinden daha çok kalori ve doymuş yağ bulunuyor. Yağsız et ve kümes hayvanlarının etlerinin 100 gramında 15 gram doymuş yağ varken, tam yağlı peynirin 100 gramında 30 gram kadar doymuş yağ vardır. Peynirin yanı sıra tereyağı ve krema ile tam yağlı süt ürünleri en fazla doymuş yağ içeren besinlerdir.

Vücutta Birikiyor

24 çeşit doymuş yağ asidinin her biri sağlık açısından aynı derece kötü değildir. Kakaoda bulunan stearik asit kötü kolesterolü düşürerek sağlık açısından olumlu etki yapar. Sağlık açısından önemli olan yağın miktarı kadar çeşididir. Doymuş yağlar kolesterolü ve trigliseridleri arttırır. Bitkisel yağa hidrojen eklenmesiyle elde edilen; bisküvi, çikolata, kraker gibi hazır gıdaların raf ömrünü uzatmaya yarayan trans yağlar da iyi ve kötü kolesterolü düşürür trigliseridleri arttırır. Doymuş yağlar ve trans yağlar genel olarak kötü yağlardır. Zeytinyağı gibi tekli doymamış yağlar ise iyidir. Omega-3 ve Omega-6 ise vücut tarafından yapılamayan, mutlaka diyetle alınmaları gereken büyüme ve gelişme için gerekli olan yağlardır. Margarin, tereyağı, palm yağı, et, sakatat, kümes hayvanlarının derisi, yumurta gibi besinler doymuş yağ deposudur. Doymuş yağlar iyi huylu kolesterolü (HDL) düşürür, kötü huylu kolesterolü yükseltir. Kalp-damar hastalıklarına neden olur. Fazla doymuş yağ tüketimi meme, kolon, yumurtalık ve prostat kanseri riskini artırır. Sperm sayısını azaltır. Kısırlığa neden olur. Gözlerde bozukluğa yol açar. Diyabet ve obezite riskini yükseltir.

peynirtereyagkrema-hayatinlaoynama-gztKoruyucu Tavsiyeler

  • Doymuş ve trans yağlardan uzak dur.
  • İşlenmiş rafine yağlardan uzak dur.
  • Çiftliklerde, doğal olmayan ortamlarda beslenen tavuk, balık ve inek gibi hayvanlarda Omega 6 miktarı çok yüksek, Omega 3 çok azdır. Omega 6’nın yüksekliği ise sanıldığı gibi çok iyi değildir.
  • Doğal ortamlarda yetişen tavuk, balık ve ineklerde Omega 3 miktarı yüksektir.
  • Özellikle yeşil yapraklı sebzeler, kuruyemişler, baklagiller ve meyvelerden oluşan diyet önemli miktarda bitkisel Omega 3 sağlayabilir. Haftada 2 kez doğal ortamda yetişmiş yağlı balık tüketilmesi (Türkiye’de hamsi ve istavrit) Omega 3 ihtiyacını tamamen giderir.
  • Salatalar için ekstra-virgin (soğuk sıkım) zeytinyağı ve keten tohumu yağı, kızartmalar için zeytinyağını tercih edin.
  • Yüksek ısı yağların besin değerini azaltır, trans yağ ve diğer toksik yan ürünlerin ortaya çıkmasına neden olur.
  • Günde 3-5 ceviz veya bir yemek kaşığı öğütülmüş keten tohumu yeterli bitkisel Omega 3 sağlayabilir.
  • Zeytin, avokado, ay çekirdeği, kabak çekirdeği ve kabuklu doğal kuruyemişler, yeşil yapraklı sebzeler ve baklagiller sağlıklı yağ kaynaklarıdır.

Semizotu-Roka Yiyin

Yeşil yapraklı sebzeler (semizotu, roka, ıspanak, marul) Omega 3 zenginidir. Bitkisel Omega 3’leri EPA ve DHA’ye dönüştürülen enzimler insanlarda vardır ve aktiftir. Yeşillikler, kuruyemişler, çekirdek ve baklagiller yeterli miktarda yağ sağlar. Az yağlı bir diyet fazla trans yağ ve doymuş yağ içerirse, çok yağlı bir diyetten daha olumsuz etkilere neden olur. Zeytinyağındaki tekli doymamış yağ asitleri kalp-damar sağlığını korur, insülin direncini azaltır.

Lezzetiyle Obeziteyi Ateşliyor

Çok lezzetli bir besin olan peynir; pizza, hamburger ve diğer fastfood ürünlerinin içerisinde yoğun olarak bulunuyor. Peynir tüketiminin artışıyla obezlerin sayısı yükseliyor. Son yüzyılda peynir tüketiminde 3 kat kadar arttığı buna paralel olarak da obezite sıklığının tırmandığı görülüyor. Aşırı peynir yememek, az yağlı türlerini tercih etmek sağlık açısından uygun bir davranış olacaktır.

100 Gramı 720 Kalori

Tereyağı mikrobesinler açısından oldukça fakir, kalorisi yüksek bir gıdadır. 100 gram tereyağı 720 kaloridir. Günlük A vitamini ihtiyacının yüzde 70’ini, E vitamini ihtiyacının yüzde 15’ini karşılar. Diğer yağda eriyen vitaminler ise neredeyse yoktur. Yani kalorisi fazla, vitamin ve minerali azdır. Tereyağını fazla tüketmek yarar değil zarar getirir.

Meme-Prostat Kanseri Nedeni

Kalorisi yüksek olan yağlar vücutta kalça ve bele gider. Yağ miktarı arttıkça meme, prostat gibi kanserler artar. Doğu Asya ülkelerinde yağ az kullanıldığı için bu kanserlere fazla rastlanmaz. Batı ülkeleri ve ABD’de ise aşırı yağ tüketimi nedeniyle kanser oranı yüksektir. Fazla yağ, kan şekerini yükselterek diyabete eğilim yaratır.