PMS’de Diyet Şart

Yaşam tarzı değişiklikleri ve diyet PMS’de önemlidir. Rafine şeker, tuz, kırmızı et, süt ve süt ürünleri diyette yer almamalıdır. Lif yönünden zengin yeşil yapraklı sebzeler, 4-5 porsiyon mevsimlik meyve ve kuruyemişler bu dönemde yararlı etkilere sahiptir. İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Osman Erk, PMS şikayetlerini azaltma yolları hakkında önemli bilgiler verdi…

İÇ HASTALIKLARI UZMANI PROF. DR. OSMAN ERK, PMS’NiN DOĞAL VE TIBBİ TEDAVİ YOLLARINI ŞÖYLE ANLATTI…

pms4gBeslenmenize Dikkat Edin

PMS döneminde protein almak için balık, tavuk, tam tahıl ve baklagiller tercih edilmelidir. Protein, omega-3, kalsiyum, magnezyum, çinko, demir, selenyum açısından zengin somon, ton, sardalye, uskumru, hamsi, ringa gibi balıklar hormonları dengeleyerek, kramp ve diğer belirtilerin azalmasına yardımcı olabilir. Selenyum eksikliği sinirlilik gibi belirtilere neden olabildiği için tavuk eti, fındık, ölçülü tam tahıllar gibi selenyumdan zengin gıdaların tüketilmesi öneriler arasındadır. Ölçülü tam tahıl, sebze ve meyveler, kuru baklagiller serotonin düzeyinin sabit kalmasına yardımcı olarak, yeterli B vitaminleri, potasyum, magnezyum ve kalsiyum sağlayarak olumlu etki gösterebilirler.

Ödem Şikayetlerini Azaltmanın Yolları

Salatalık, kuşkonmaz, marul, maydanoz, ıspanak, domates, su teresi, çilek ve karpuz gibi sebze ve meyveler; vitamin ve minerallerden zengindir ve aynı zamanda idrar söktürücü etkiye sahiptir, şişkinlik ve ödem şikayetlerinin hafiflemesine yardımcı olabilirler. Meyvelerden muz, kavun, üzüm, mango, elma, armut, çilek ve böğürtlen potasyumdan zengin besinlerdir, kan şekerini düzenlerler ve belirti ve bulguların hafiflemesine yardımcı olurlar. Yoğurt probiyotik etkisi, zengin kalsiyum içeriğiyle hormonların sabit tutulmasına yardımcı olur, serotonin düzeyi artar, PMS belirtilerinin hafiflemesine yardımcı olabilir. Bitter çikolata (15-30 gr) antioksidan flavonoidler ve zengin magnezyum içeriğiyle olumlu etkiye sahiptir.

Alkol, Kahve ve Sigaradan Uzak Durun

Rafine karbonhidratlar, şeker, bal, früktozdan zengin mısır şurubu içeren gıdalar, alkol, serotonin düzeyini hızla yükseltip daha sonra hızla düşürdüğü için şikayetlerin artmasına neden olabilirler. Alkol, sigara, kafein içeren içecekler tüketilmemelidir. Düzenli uyku ve egzersiz son derece önemlidir. Günde 30 dakika kadar spor yapanlarda PMS şikayetleri az ve hafif olarak ortaya çıkmaktadır. Aerobik egzersiz ve spor vücutta morfine benzer endorfin gibi kimyasallar salgılayarak gerginlik ve ağrıyı ortadan kaldırabilirler.

Balık ve Kuruyemişi Unutmayın

Triptofan, beyinde B6 vitamini ve magnezyum yardımıyla serotonin adı verilen kimyasal iletici yapımında kullanılan bir aminoasittir. Triptofandan zengin olan besinler (balık, hindi, hurma, kuruyemişler) PMS belirtileri üzerinde olumlu etkilere yol açabilir. PMS; triptofan, B6, B3 vitamin eksikliği olarak değerlendirilmektedir. B6 vitamininin PMS’de özel bir yeri vardır. Beyinde dopamin ve serotonin bileşiklerinin yeteri kadar yapılabilmesi için B6’ya ihtiyaç vardır. B6 vitamini ayrıca prolaktin hormonunu kontrol ederek prolaktin seviyesini azaltır.

Zencefil Çayı da Faydalı

Yumurtlamadan sonraki dönemde her gün kalsiyum (1200 mg), magnezyum (400 mg), E vitamini (400 IU), B6 vitamini (100 mg) vitamini almak PMS şikayetlerim azaltabilir. Amerika’da yapılan bir çalışmada günde 1200 mg kalsiyum kullanımının şikayetlerde %50 oranında azalmaya neden olduğu bildirilmiştir. E vitamini takviyesinin özellikle memelerde hassasiyeti ve ağrıyı azaltabileceği, dolaşım organlarını olumlu yönde etkileyebileceği söylenmektedir. Bu dönemde iki bardak zencefil çayı, hindiba tüketimi, kompleks karbonhidratlardan oluşan bir diyetin faydalı olabileceği düşünülmektedir.