Sağlığınız İçin Lifli Beslenin

Lif yönünden zengin gıdalarla beslenme kilo alımını azaltır. Kabızlığı önler. Şeker hastalığı, kolesterol yüksekliği, kalp-damar hastalıkları ve kansere karşı koruma sağlar…

Hangi Besinlerde Bulunur?

lifli-beslenLifler bitkisel yiyeceklerin (sebze, meyve, tahıllar ve fasulyegiller) sindirilemeyen ve emilmeyen bölümleridir. Lifin miktarı ve çeşitliliği önemlidir. Yeterli lif içeren bitkisel besinlerin, karbonhidrat oranı yüksek olsa bile kalorisi azdır ve yeterli besin içerir. Yeşil sebzeler kalori çok düşük, lif oranı fazla, ne kadar yenirse yensin şişmanlatmayan besinlerdir. Bu tür besinlerde vitamin, mineral, fitokimyasallar ve temel yağ asitleri de fazladır. Bol lifli, doğal, rafine edilmemiş yiyecekler hem kilo verdirir, hem de kan yağları ve tansiyonu düşürür.

İşlenmiş Gıdalarda Yok

Buğdayın işlenip beyaz una dönüştürülmesi süreci liflerinin tamamen ortadan kalkmasına sebep olur. Lif içermeyen meyve sularının glisemik indeksi yüksektir. Sebze ve meyveler soyulmadan, çiğ olarak yenilirse lif ve besin değeri artar. Lif bitkisel ürünlerde vardır, hayvansal ürünlerde yoktur. Lif kalori içermez, sindirimi güç, emilmeyen bölümlerdir. Sindirim sisteminde hacim yaratır ve barsak hareketlerini arttırır. Fabrikalarda imal edilen liften yoksun ve besin değeri düşük besinler iştah merkezini baskılayamaz ve obeziteye yol açar.

Ne Kadar Tüketilmeli?

Günlük yiyeceklerdeki lif oranı arttırılmalıdır. Çağlar öncesi insanlar günde 100 gram kadar lif tüketirlerken, günümüzde diyetteki ortalama lif oranı 15 gram kadardır. Lif eksikliği vücutta sistemik inflamasyona yol açar. Sağlıklı bir diyette 30-50 gram lif olmalıdır. Besin yönünden zengin, kalorisi az, lifi bol yiyecekler ömrü uzatır. Sıvı kaloriler lifsizdir, iştahımızı azaltmazlar. Taze sıkılmış portakal ve havuç suyu gibi sebze ve meyve suları orijinal vitamin ve minerallerini büyük ölçüde korusalar gibi lifsiz oldukları için tüketilmemelidir. Lifin miktarı ve çeşitliliği kansere karşı koruyucudur. Barsak bakterileri bu lifleri sayısız anti-kanser özelliğe sahip önemli kısa zincirli yağ asitlerine ve enzimlere dönüştürür.

Vücudu Toksinlerden Arındırıyor

Çözünür lifler, dışkıya hacim kazandırır, çözünemeyen lifler ise müshil etkisi yapar. Lifli beslenme depolanmış yağ yakımına neden olarak zayıflamaya yol açar. Gıdaların işlenmesi ve pişirilmesi içlerindeki lif miktarlarını çok azaltır. Sebzeler pişirildiğinde çözünmeyen lifler erir, buğday işlendiğinde lifleri ortadan kalkar. Tam taneli tahıllar öğütülmüş tahıllara göre çok fazla lif içerir. Lifler ayrıca kolesterolü bağlar. Tam taneli tahıllar, sebze ve meyveler lif oranını arttırır. Lif bağırsaklar aracılığı ile ortaya çıkan toksik ürünleri dışarı atmayı sağlayan detoksifikasyon ürünüdür.