Sağlıkla İlgili Hurafeler

Hastalandığımızda kimi zaman doktora başvurmak yerine çözümü eşin-dostun tavsiyelerinde arıyoruz.

Hastalandığımızda kimi zaman doktora başvurmak yerine çözümü eşin-dostun tavsiyelerinde arıyoruz. Ancak kulaktan dolma önerileri uygulamaktan kaçınmak ve her sağlık sorununda doktora başvurmak çok önemli. İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Osman Erk; sağlığımız hakkında toplumda yerleşmiş olan ‘yanlış’ bilgilerin ‘doğru’larını sıraladı…

Aşı Sadece Çocuklara Yapılır

Sağlıklı ve uzun bir yaşam için aşılama programlarının erişkin yaşlarda da devam ettirilmesi gerekir. Zatürre, grip, difteri, tetanoz, boğmaca, zona, hepatit A ve B, menenjit, kızamık, kızakmıkçık, kabakulak aşıları erişkin dönemde de devam ettirilmesi gereken başlıca aşılardır.

Tiroid Hastaları İyotlu Tuz Kullanmalı

İyot, tiroid hormonları yapımı için çok gerekli bir mineraldir. Ancak tiroid hastalıkları (hipertiroidi, Haşimoto tiroidi, tiroid nodülü) ortaya çıktıktan sonra iyotlu tuz kullanmak sakıncalıdır.

Şeker Genetik Bir Hastalıktır

Şeker hastalığı genetik geçişli bir hastalık olmakla birlikte ailesinde şeker hastalığı olan her kişinin şeker hastası olması söz konusu değildir. Şeker hastalığının bu kadar yaygın olması ve salgın bir hastalık haline gelmesinin en önemli nedenleri yanlış ve kötü beslenme, fazla kalori, toksinler ve hareketsiz bir yaşam tarzıdır. Günde 40 dakika egzersiz yapmak bile şeker hastalığı riskini yüzde 40 oranında azaltır.

İnsülin Ve Şeker İlaçları Kullanırken Diyet Yapmaya Gerek Yok

Şeker hastalığı, insülin eksikliği veya şeker ilacı eksikliği durumu değildir. Beslenmeye dikkat etmeden, egzersiz ve spor yapmadan sadece insülin veya şeker ilaçları kullanmakla bu hastalık kesinlikle tedavi etmez.

Karbonhidratlar Şeker Hastalarına Zararlıdır

Şeker hastalarının da günlük kalori ihtiyaçlarının yüzde 50 kadarını karbonhidratlardan sağlaması gerekir. Karbonhidratlar basit ve kompleks karbonhidratlar olarak ikiye ayrılır. Şeker hastaları için zararlı olan basit karbonhidratlardır. Basit karbonhidratlar sofra şekeri, bal, pekmez, beyaz undan yapılmış ekmek ve fırın ürünleri, pirinç, makarna ve tatlılarda bulunur. Bu yiyeceklerin tüketilmesi şeker hastaları için zararlıdır.

Meyvelerdeki Früktoz Şişmanlığa ve Şeker Hastalığına Yol Açar

saglikla-ilgili-hurafe-gztGünde bir tek meyvenin bile sağlık açısından sakıncalı olduğunu söyleyen beslenme uzmanları bulunmaktadır. Oysa Dünya Sağlık Örgütü günde 4-5 porsiyon meyve yemenin sağlık açısından yararlı olduğunu, daha fazla meyve tüketilmesinin sağlık açısından ilave yararlara yol açacağını bildirmektedir. Meyvelerin içerisinde sadece früktoz değil, vitamin, mineral, antioksidan ve bol miktarda lif vardır. Bir porsiyon meyve yaklaşık 12 gr karbonhidrat içerir ve 50 kaloridir. Günde tüketilecek 5 porsiyon meyve 250 kalori kadardır. Bu da iki çorba kaşığı zeytinyağı kalorisiyle eşdeğerdir.

Bol Protein Tüketmek Kuvvet ve Zindelik Verir

Bol miktarda protein tüketmenin böbrek ve karaciğeri yormak, ürik asidi yükseltmek, vücutta asidoza yol açmaktan başka bir etkisi yoktur. Günlük alınması gereken kalorinin en fazla yüzde 12’si proteinlerden alınmalıdır. Fazla protein vücutta şeker ve yağ olarak depolanmaktan başka bir işe yaramaz.

Tereyağı ve Zeytinyağı Bol Miktarda Tüketilmelidir

Tereyağının içinde bol miktarda doymuş yağ asidi vardır. Doymuş yağ asitlerinden gelen kalori miktarı günlük kalori miktarının yüzde yedi oranından fazla olmamalıdır. Bu miktar geçildiğinde kalp damar hastalıkları riski artar. İçinde lif, vitamin, antioksidan ve mineral miktarı oldukça azdır. Gereğinden fazla tüketilen tereyağı ve zeytinyağı vücutta yağ olarak depolanır.

Limon, Greyfurt Suyu ve Sarımsak Tansiyonu Düşürür

Bu besinlerin tansiyon düşürdüğüne dair her hangi bir bilimsel çalışma söz konusu değildir. Tansiyon yüksekliğinin ilaçlarla kontrol altına alınması gerekir.

Bitkisel Ürünlerin Sağlığa Zararı Yoktur

Bitkisel olduğu söylenen, içinde ne kadar etken madde olduğu bilinmeyen ve denetimi yapılmamış her türlü bitkisel ürün başta karaciğer ve böbrek olmak üzere vücuda zararlıdır, Ölüme dahi yol açabilir. Unutmayalım ki tütün de bitkiseldir fakat sağlığa zararı büyüktür.

Balık Yağı Takviyesi Kalp Damar Hastalıklarından Koruyor

Omega 3 yağ asitleri içeren diyetler pıhtı oluşumunu azaltıp damarları genişletmek, trigliserid seviyesini düşürmek, ileri kalp yetersizliği olanlarda aritmiyi azaltmak ve kan basıncını düşürmek gibi çok önemli yararlar sağlar. Amerikan Kalp Cemiyeti beslenmede günde ortalama bir gram kadar omega yağ asidi alınmasını önerir. Haftada iki kez balık tüketmek gerekir. Ancak bilimsel çalışmalar her gün balık yağı takviyesi almanın kalp damar hastalıklarını önlemede belirgin bir yararı olmadığının altını çizilmektedir.

Zeytin Çekirdeği Yutmak Mide Hastalıkları ve Hemoroide İyi Gelir…

Zeytin çekirdeği yutmak zararlıdır. Zeytin çekirdeğinin iki ucu da sivridir ve çekirdeği mide öğütemez. Bu nedenle mide ve hemoroit rahatsızlığı olan kişiler mutlaka doktora başvurmalıdır.