Sağlıklı Yaşamın Sırrı: Bitkisel Besinler

Hayvansal ve bitkisel besinler arasında büyük fark vardır. Hayvansal besinlerde bol miktarda doymuş yağ, kolesterol, vücutta yangıya yol açan araşidonik asit bulunur. Özellikle organik olan bitkisel besinler ise (yeşillikler, sebzeler, baklagiller, meyveler) sağlıklı yaşamda çok önemli rolleri olan lif, antioksidan, probiyotik, vitamin, mineral ve enzim içerir.

Hayvansal besinlerde lif, A, E, C vitaminleri, antioksidanlar ve koruyucu fitokimyasallar bulunmaz. Üstelik yetiştirilme koşullarına bağlı olarak içeriğinde bol miktarda antibiyotik, hormonlar, büyüme faktörleri ve birçok toksik kimyasal madde bulunma olasılığı yüksektir. Bitkisel besinlerde ise (yeşillikler, sebzeler, baklagiller, meyveler) bol miktarda lif, antioksidan, probiyotik, vitamin, mineral, enzim vardır.

Mevsiminde Tüketilmeli

Bitkisel besinlerde kolesterol bulunmaz, kolesterole benzer bileşikler olan sterol ve stanollerin ise kolesterol düşürücü ve vücudu temizleyici etkileri vardır. Başta sebze, meyve ve yeşillikler olmak üzere bitkisel besinlerde bol miktarda su vardır ve kalorileri oldukça düşüktür. Tabii bitkilerde de tarım ilacı ve hormon tehlikesine karşı mümkün olduğunca organik olanları tercih edilmeli, özellikle meyve ve sebzeler mevsiminde tüketilmelidir. Hayvansal besinlerde ise yeterli proteinin yanı sıra bol miktarda doymuş yağ vardır ve kalorileri oldukça yüksektir. Hayvansal besinlerde olan ve bitkilerde bulunmayan tek vitamin B12 vitaminidir. Bitkilerde ayrıca yetiştirildikleri topraklara bağlı olarak iyot, selenyum, çinko gibi mineraller de az oranda bulunabilir.

Kanser Savardırsaglikliyasaminsirri_gzt

Bitkisel besinlerde bulunan vitamin, mineral, lif, antioksidan ve fitokimyasallar bütün kanser türleri için koruyucudur. Özellikle çiğ sebzeler ve yeşillikler çok fazla antikanserojen etkiye sahiptir. Bitkisel besinlerden oluşan bir diyet, kalp damar hastalıkları ve şeker hastalığına karşı da koruma sağlar. Bitkisel besinlerin taze, organik ve işlenmemiş olmasına dikkat edilmelidir. Bitkisel besinlerden olan ekmek, pirinç, makarna, çörek, börek, kraker gibi işlenmiş olan ürünler ise vitamin, mineral, lif ve fitokimyasallardan yetersizdir. Kalorileri oldukça yüksektir ve sağlığa zararlıdır.

Fazla Hayvansal Gıda Hasta Eder

Modern sayılan toplumlar %40 oranında hayvansal besin, %50 oranında rafine ve işlenmiş yiyecek tüketir. Amerika’da ölümlerin %52’si kalp damar hastalıkları ve şeker hastalığından, %38’i kanserlerden ortaya çıkmaktadır. Diyet ile bu hastalıklar arasındaki ilişki birçok çalışmayla net olarak gösterilmiştir. Bütün hayvansal besinler, kansere ve kalp hastalıklarına karşı koruyucu besinler bakımından yetersizdir; doymuş yağ, kolesterol, araşidonik asit ve IGF-1 gibi zararlı kimyasallar açısından zengindir. Ayrıca kanser ortaya çıkma olasılığı tüketilen hayvansal besinlerin miktarıyla doğru orantılıdır.

Kemik Erimesine Dikkat

Hayvansal besinlerin ve süt ürünlerinin çok yoğun tüketildiği ABD ve Batı toplumlarında osteoporoz ve kemik kırıkları, bu ürünlerin çok az tüketildiği Uzakdoğu, Asya ülkelerine göre çok daha fazladır. Hayvansal besinler asidik yapıdadır ve kemik sağlığı için zararlıdır. Sebze, meyve ve yeşillikler ise osteoporoza karşı koruyucudur ve kemik dostudur.

Sağlıklı Bir Beslenme Nasıl Olmalı?

Bitkisel besinlerde bulunmayan B12 vitamini ve yeterli miktarda bulunmayan diğer mineraller için az miktarda organik, temiz, taze hayvansal ürün tüketmek yeterlidir. Diyetin %90 bitkisel, %10 kadar hayvansal ürünlerden oluşması idealdir. Bu tür bir diyet çok kişinin korktuğu protein alımı için de yeterlidir. Sanılanın aksine yeşillik ve sebzelerde yeterli protein vardır.

Erken Yaşlarda Önlem Alınmalı

Çocukluk çağında hayvansal besinlerden ve işlenmiş gıdalardan zengin bir beslenme erken olgunlaşma ve fazla büyümeye neden olur. Halbuki olması gereken sağlıklı ve yavaş büyümedir. Erişkinlerdeki pek çok kanserin tohumları çocukluk yaşlarındaki bu sağlıksız beslenmeyle atılır. Sebze, meyve ve yeşilliklerden oluşan bir diyet sizi pek çok hastalıktan korur.