Sütü Bırak Susama Bak!

Kalsiyum deposu olduğu düşünülen süt sınıfta kaldı! Süt, yoğurt ve peynirdeki kalsiyumun yeterince emilim sağlamadığını söyleyen Prof. Dr. Osman Erk, “En çok kalsiyum susam, fındık ve bademde var” dedi.

İster tam yağlı isterse yağı azaltılmış olsun, süt düşünüldüğü kadar yüksek oranda kalsiyum içermiyor. Süt, yoğurt ve peynirde az miktarda kalsiyum bulunduğunu, bunun emilimi ile kullanımının da son derece kısıtlı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Osman Erk, “Kalsiyum güçlü kemikler için çok önemlidir. Bu besinlerdeki kalsiyumun ancak yüzde 30 kadarı vücutta emilir. En çok kalsiyumu susam, badem ve fındık ile yeşil yapraklı sebzeler barındırır” uyarısı yapıyor. Et ve yumurta gibi hayvansal ürünlerde, süt ve süt ürünlerinden de az kalsiyum olduğunu anlatan Prof. Dr. Erk, bu vitaminin önemini şöyle anlatıyor…

Her Yaşta Herkese Lazım

Kalsiyum vücut ağırlığının yaklaşık yüze 2’sini oluşturmaktadır. Vücuttaki kalsiyum yüzde 99 oranından kemik ve dişlerde bulunur. Yaşla birlikte kalsiyum azalır. Çocukluk döneminde kalsiyum hayati önemdedir. Giderilmez ise kemik bozuklukları oluşur ve raşitizm hastalığı ortaya çıkar. Yetişkinlerde ise kalsiyum eksikliği osteoporoza yol açar. Osteoporozlu kemiklerden özellikle kaburga, kalça ve bilekler çok kolay kırılma eğilimindedir. Kadınlarda osteoporoz riski fazladır.

​Destek Önemli

Günde tek doz yemeklerle birlikte alınan 500 mg kalsiyum desteği yeterlidir. Güvenli üst sınır 2500 mg’dır. Kemik unu, istiridye kabuğu, dolomit gibi kaynaklardan elde edilen kalsiyum hapları cıva gibi ağır metalleri ve kurşun içerebilir. Kalsiyum ve magnezyum bir arada alınmalıdır.

​Ne Kadara İhtiyaç Var?

Çocuklarda 800 mg, yetişkinlerde 1300 mg kadar kalsiyuma ihtiyaç duyulur. Alınan kalsiyumun ancak yüzde 30 kadarı barsaklardan emilir. Ancak hamilelik döneminde ve ergenlikte bu oran yüzde 50’ye kadar çıkmaktadır ve vücut daha fazla kalsiyum emebilmektedir.