Vücudu Toksinlerden Arındırmanın 6 Yolu

Toksinlerle Dolu Bir Dünyada Yaşıyoruz

Vücudumuz her gün içerden ve dışarıdan pek çok toksine maruz kalır. Normal metabolik faaliyetler sonucunda ortaya çıkan toksinlerin yanı sıra, dışarıdan aldığımız toksinler sağlığımızı tehdit eder. Soluduğumuz hava, içtiğimiz su, tükettiğimiz besinler, içinde çalıştığımız ve barındığımız binalar, kıyafetlerimiz, kullandığımız kişisel bakım ürünleri, kozmetikler, temizlik malzemeleri pek çok toksik madde içermektedir. Bu toksik maddeler; hücrelerin işlevlerini bozarlar, kalp ve damar hastalıklarına, karaciğer ve böbrek hasarına, demansa yol açarlar. Gıda ve hayvancılık sektöründe doğal ortamdan uzaklaştırılmış kaynaklardan elde edilen işlenmiş, rafine edilmiş, ambalajlanmış besinler; tatlandırıcılar; katkı maddeleri toksik yükü arttırmaktadır. Su kaynaklarını dezenfekte etmek için sulara ilave edilen klor, florid, arsenik ve alüminyum gibi bileşikler yanı sıra su kaynaklarına tarım alanlarından, insan ve hayvan atıklarından bulaşan nitrit ve nitrat gibi bileşikler ve diğer pek çok toksin doğal yaşamı ve insan sağlığını tehdit etmektedir. Kişisel bakım ürünleri olarak kullanılan makyaj malzemeleri, kremler, nemlendiriciler, parfümler, tıraş losyonları, spreyler pek çok toksik karakterde kimyasalı içermektedir. Alkol, sigara, reçeteli ilaçlar, radyasyon ve aşırı fiziksel egzersiz diğer toksik yük nedenlerinden bazılarıdır.

Detoks Vücudun Arınma Sürecidir

Detoks, bu zararlı kimyasal toksinleri vücuttan atmaya yönelik bir süreçtir. Karaciğer, böbrekler, mide-barsak sistemi, cilt, akciğer ve lenf sistemi bu süreçte aktif rol oynar. Böbrekler ve cilde açılan ter bezleri ile suda eriyen toksinler atılmaya çalışılır. Bol su içmek ve terlemek detoksa yardımcıdır. Fiziksel aktivite ve egzersiz yolu ile hem terleyerek hem de lenfatik kanalları harekete geçirerek toksinlerden kurtulmaya çalışmak önemlidir.

Karaciğer En Önemli Detoks Organıdır

detoksKaraciğer vücudun en önemli detoks organıdır ve bağışıklık sisteminin en önemli unsurudur. Her an vücuttaki toplam kanın %25’i karaciğerden süzülerek temizlenmeye çalışılmaktadır. Karaciğer pek çok enzim üreterek bu toksinleri zararsız hale getirmeye çalışmaktadır. Bu enzimlerin üretilebilmesi için birçok besin maddesine ve antioksidan maddeye ihtiyaç vardır. Karaciğer öncelikle kendine gelen toksinleri enzimleri aracılığı ile oksitler ve sonuçta ortaya tehlikeli, zararlı “serbest kökler” adı verilen oksidan bileşikler açığa çıkar. Bu serbest köklerin ortadan kaldırılması için antioksidan besinlere ihtiyaç vardır. Bu antioksidan besinler ancak çeşit çeşit farklı renkli bitkisel gıdalardan sağlanabilir (sebze, meyve, yeşillik, baharat). Detoks işlemleri sırasında karaciğer ve vücuda en fazla yardımcı olan maddeler A, B, C, E vitaminleri, karotenoidler, koenzim Q10, çinko, selenyum, bakır, manganez, glutatyon, N-asetil sistein, alfa lipoik asit gibi bileşiklerdir.

Rengarenk Bitkisel Besinler En Önemli Detoks Ürünleridir

Yeşil, sarı, mavi, mor, turuncu, kırmızı renkli sebze ve meyveler bu tür bileşikler açısından zengin besinlerdir. Antikanserojen ve detoksa yardımcı özelliği olan doğal ortamda, doğal süreçlerle yetiştirilmiş sebze ve meyveler sağlık açısından son derece yararlıdır. Sebze ve meyveler aynı zamanda lif, probiyotik ve prebiyotiklerden zengin gıdalar oldukları için barsaklar yolu ile de toksinlerin atılmasına katkı yaparlar.

Toksik Yükü Azaltmalıyız

Toksin kaynaklarından uzak durmaya çalışmalıyız. Bu mümkün değil ise, yeterli su içmek, meyve ve sebze gibi doğal besinler tüketmek, egzersiz, sauna detoks sürecinde bize yardımcı olacak diğer unsurlardır. Bazı günler oruç tutmak, akşam saat 18’den sonra hiçbir şey yememek vücudun dinlenmesi ve toksinlerden kurtulmak için etkili bir yöntemdir. Özellikle erkeklerin 2 ayda bir ünite kan vermeleri toksinlerin vücuttan uzaklaştırılmasına yardımcı olacaktır.

Sauna Detoksa Yardımcıdır

Egzersiz ve terleme ile birlikte saunadan yararlanmak detoks açısından son derece önemlidir. Saunada sıcak etkisi ile açılan ter ve yağ bezleri ile suda ve yağda eriyen toksinler vücuttan elimine edilir. Özellikle yağda eriyen cıva gibi ağır metaller, dioksin ve PCB gibi endüstriyel toksinlerden bu şekilde kurtulmak mümkündür.

Piyasa Sahte Detoks Ürünlerle Dolu

Piyasada detoks yapıcı özellikleri ileri sürülerek pazarlanan pek çok katı ve sıvı ürün bulunmaktadır. Bilimsel hiçbir temeli olmayan bu ürünlerden uzak durmak sağlık ve ekonomik açıdan son derece önemlidir. Detoks için mucizevi bir ilaç veya bitki bulunmamaktadır, detoks sağlıklı bir yaşam tarzı ve beslenme biçimidir.

1 – Karaciğeri temizlemek için: Karaciğer toksinleri enzimleri aracılığıyla oksitler ve sonuçta ortaya tehlikeli, serbest kökler adı verilen oksidan bileşikler açığa çıkar. Bu serbest köklerin ortadan kaldırılması için antioksidan besinlere ihtiyaç vardır. Bu antioksidan besinler farklı renkli bitkisel gıdalardan sağlanabilir.

2 – Doğal gıdalardan destek alın: Sebze ve meyveler aynı zamanda lif, probiyotik ve prebiyotiklerden zengin gıdalar oldukları için bağırsaklar yoluyla da toksinlerin atılmasına katkı yaparlar.

3 – Akşam yemeğini erken yiyin: Bazı günler oruç tutmak, 18.00’den sonra hiçbir şey yememek vücudun dinlenmesi ve toksinlerden kurtulmak için etkili yöntemlerdir.

4 – Kan verin: Senede üç-dört üniteyi geçmemek kaydıyla kan vermek, toksinlerin vücuttan uzaklaştırılmasına yardımcı olur.

5 – Egzersiz yapın: Fiziksel aktiviteyle terleyerek ve lenfatik kanalları harekete geçirerek toksinlerden kurtulabilirsiniz.

6 – Saunaya gidin: Saunada açılan ter ve yağ bezleriyle suda ve yağda eriyen toksinler vücuttan elimine edilir. Ağır metallerden ve endüstriyel toksinlerden bu şekilde kurtulmak mümkündür.