Yaşam Tarzınızı Değiştirin: Diyabete Karşı Önlem Alın

Diyabete neden olan genetik faktörleri değiştiremeyiz fakat yaşam tarzımızı değiştirerek bu hastalıktan korunabiliriz. Özellikle gizli şeker olarak bilinen pre-diyabet döneminde gerekli tarama testleriyle önlem almak diyabete erken yakalanma riskini de azaltıyor…

En Önemli Nedeni Hazır Gıdalar

26eylul2017-korkusuzFabrikalarda üretilen rafine karbonhidrat, doymuş ve trans yağ, tuz dolu ambalajlı gıdalar obezite ve diyabetin en önemli sebebidir. Bu tür gıdalardan uzak durulması hastalığın ortaya çıkmaması ve hastalık ortaya çıktıktan sonraki tedavisinin en önemli unsurudur. Hamburger, kolalı ve gazlı içecekler, patates kızarması, toz şeker ve beyaz undan yapılmış gıdalar tüketilirken şeker hastalığının sadece ilaçlarla tedavi edilmeye çalışılması hastalığın kötü komplikasyonlarını önlemeye yetmez. İçinde bol miktarda fruktozdan zengin mısır şurubu ve kafein bulunan sıvı içecekler, şeker hastalığına adeta davetiye çıkarır. Bu tür içeceklerin glisemik indeksi ve glisemik yükü çok yüksektir, içindeki kafein bağımlılık yaratır.

Gıdalardaki Tehlikeler

Bitkisel gıdalarda (sebze, meyve, bakliyat, kuruyemiş, tahıl) kaliteli karbonhidrat, değerli yağ ve protein, bol lif, yüksek oranda vitamin, mineral, fitobesin ve antioksidan vardır. Günümüzde ortalama bir beslenme rejiminde aşırı rafine karbonhidrat, aşırı doymuş ve trans yağ, aşırı tuz, fazla hayvansal protein, katkı maddeleri, antibiyotikler, hormonlar ve tarım ilaçları vardır. Omega 3, lif, magnezyum, çinko, kalsiyum, selenyum, B vitaminleri, antioksidanlar ise bu beslenme rejiminde yeterli miktarlarda yer almaz. Bu beslenme rejimi ile aşırı kilo alınır ama yetersiz bir beslenme söz konusudur. Diyetin glisemik indeksi ve glisemik yükü obezite ve diyabet gelişme riskini belirleyen en önemli unsurdur. Glisemik indeksi ve glisemik yükü yüksek gıdalar uzun dönemde insülin direnci ve şeker hastalığına yol açar. Sebze, meyve, baklagiller, kuruyemişler, tam taneli tahıllardaki karbonhidratlar iyi  karbonhidratlardır. Patates gibi kök sebzelerde, rafine şeker ve unda bulunan karbonhidratlar ise kötü karbonhidratlardır.

İşte Korunma Yolları

Şeker hastalığı (Tip II diyabet) önlenebilir bir hastalıktır. Şeker hastalığı doğal seyri çok iyi bilinen bir hastalıktır. Hastalığın aşikar hale gelmesinden önce, uzun bir dönemi kapsayan pre-diyabet (diyabet öncesi dönem) evresinin bulunması son derece önemlidir. Bu dönemde hastaların saptanıp, gerekli önlemlerin alınması ile kişi diyabet hastası olmayacağı gibi tamamen normale dönebilir. Bu 5-15 yıllık süreç içinde kişinin beslenme alışkanlıklarının değiştirilip, düzenlenmesi; sağlıklı yaşam ve beslenme bilincinin verilmesi; egzersiz yapmanın öneminin vurgulanması; stres ve toksinlerden uzak durulması gibi çok önemli önlemler hastalığın gelişimini engelleyebilir. Diyabet öncesi dönemdeki bireyin kilosunun ayarlanarak %7-10’luk bir zayıflama, her gün 20-30 dakika olmak üzere haftada 150-250 dakika makul egzersiz programı, en az %50 olasılıkla diyabet gelişimini önleyecektir.