Yaz Hastalıklarına Karşı Önlem Alın

Artan sıcaklarla birlikte ishalden kalp hastalıklarına, güneş çarpmasından ayak mantarına kadar pek çok hastalık tetiklenebilir… Peki nasıl önlem alabiliriz?

Bu Risklere Dikkat

Havaların ısınmasıyla birlikte dışarıda yani piknik yerlerinde ve deniz kenarlarında daha fazla zaman geçirilir. Sıcakla birlikte terlemeyle çok fazla su ve elektrolit kaybedilir. Bu aylarda besinler çok daha çabuk bozulur ve hemen her yerde su içilir. Güneş ışınları oldukça dik gelir. Dolayısıyla sağlığımız tehdit altındadır… Sıcak havanın etkisiyle çabuk bozulan yiyecekler, kirli içme suları, hijyen olmayan havuzlar, bilinçsiz güneşlenmek ve gelişigüzel kullanılan klimalar ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.

Havuz Yerine Denizi Tercih Edin

10hzrn2017Tifo; hepatit; basilli ve amipli dizanteri; paratifo; göz, kulak ve burun infeksiyonları; genital mantar infeksiyonu havuz sularıyla bulaşabilir. Deniz suyu tuzlu olduğu için daha güvenlidir. Hepatit A ve B aşısı olmayanlar havuza girmemelidir. Ayrıca ishal, sistit, açık yarası olanlar, genital infeksiyonu olanlar ve adet dönemindeki kadınlar da havuza girmemelidir.

Ayak Mantarı da Yaygın

Ayak mantarı sorunu, yazın terleme artınca tetiklenir ve tedavi edilmezse yıllar boyu sürer. Tırnaklara geçerek sararma, kalınlaşma ile tırnak mantarını oluşturur. Daha önemlisi parmak aralarındaki ince çatlaklardan bakteriyel infeksiyonla bacakta şişlik ve damar problemlerine yol açar.

Güneşlenin Ama…

Güneş çarpması kızgın güneş altında uzun süre kalanlarda ortaya çıkar. Bu nedenle güneş ışınlarının dik olmadığı öğle saatleri dışında güneşlenmekte fayda var. Yaşlılar, çocuklar, kronik hastalığı olanlar riskli gruba girerler. Yüksek ateş, tansiyon düşüklüğü, şiddetli baş ağrısı, bulantı, kusma, huzursuzluk ve sonuçta şuur kaybı ortaya çıkabilir.

Klimalar Kalbinizi Tehdit Edebilir

Klima sisteminde biriken bakteri, mantar, polenler ve toksinler ortamdaki havayı yoğun olarak kirletirler. Bu tür klimalar kalp hastaları, tansiyon hastaları, şeker hastaları için risklidir. Klimaların filtreleri düzenli olarak temizlenmeli ve değiştirilmelidir. Klimalar dışında merkezi ünitenin, su borularının temizliği son derece önemlidir. Otel ve hastanelerin klima sistemlerinin bu konuda uzmanlaşmış firmalar yapılması gerekmektedir. Klimada ideal ısı 21-24 derece olmalıdır.

Nasıl Korunabilirsiniz?

Havuza girilmeden önce duş alınmalı, bone ve deniz gözlüğü takılmalı, ayaklar dezenfektan sudan geçirilmelidir. Yaz aylarında açık renkli, pamuklu ve bol giysiler giyilmeye dikkat edilmelidir. Güneş ışınlarının dünyaya dik geldiği 11.00-16.00 saatleri arasında kesinlikle güneşe çıkılmamalı, şapka ve koruyucu kullanılmalıdır. Sağlıklı organik güneş kremi kullanmak uygun olur.