Yılbaşı Sonrası Nasıl Beslenmek Gerekir?

Yılbaşı gecesi aldığınız fazla kalori ve alkolün etkisinden kurtulmak için öncelikle beslenmenize dikkat etmelisiniz… Bugün güne 1-2 bardak limonlu su içerek başlayın. Ardından hafif bir kahvaltı yapıp, gün boyunca bol sıvı ve sulu gıdalar almaya özen gösterin…

SOZCU-2019.01.01-Yılbaşı Sonrası Nasıl Beslenmek GerekirYılbaşı gecelerinde genellikle çok yağlı, karbonhidratlı yiyecekler; mezeler, fazla miktarda hayvansal et, kuruyemişler, tatlılar, meyveler bir arada ve fazla miktarda tüketilir. Üstelik bu yemeklere alkol ve sigara da eşlik eder. Bütün bunlar nelere mi yol açar? Mide ve bağırsaklarınızı bir deney tüpü olarak düşünün… Nasıl acemi bir laborant kimya laboratuvarında yanlış bileşenleri ve enzimleri kullandığında hoş olmayan kokular ve patlamalar ortaya çıkarsa bu tür bir öğün de sindirim yolunda aynı sonuçlara yol açar. Dolayısıyla bu sabah 1-2 bardak limonlu ılık su içerek güne başlanmalıdır. 1-2 adet meyve, bir dilim peynir, yeşillikler, domates, biber ve bitki çayları ile hafif bir kahvaltı yapılmalıdır.

Kahvaltıdan Sonra Yürüyün

Kahvaltı sonrası açık havada 3-60 dakikalık tempolu bir yürüyüş vücudun zinde olmasını sağlayacaktır. Ayrıca haftada en az 3-4 kez yapılan fiziksel aktivite ile hem kilo hem de iştah kontrolü sağlanabilir.

Aç Kalmayın

Dün gece çok yediğiniz için bugün hiçbir şey yememeye kalkışmayın. Böyle yaparsanız yarın daha çok yersiniz. Bunun yerine yılın ilk üç gününü hafif geçirmeyi, genellikle sebze yemeyi tercih edin.

Öğle Yemeği Hafif ve Sebze Ağırlıklı Olsun

Öğleyin sebze çorbası, mevsimlik salata, bir sebze yemeği ve bir kase kurubaklagil (nohut, mercimek, kuru fasulye, barbunya) uygun bir öğün olacaktır.

Bitki Çaylarıyla Detoks Yapın

Ara öğünlerde vücudun dinlenmesi, baş ağrıları, bulantı, sancı, gaz, şişkinlik, hazımsızlık problemlerinin giderilmesi ve yağların sindirimi için bitkisel çaylar tercih edilebilir. Rezene, papatya, melisa, zencefil ve adaçayı ile detoks yapılabilir. Bu çaylar midenin rahatlamasına ve enerji depolanmasına da yardımcı olur.

Akşam da Hafif Yiyin

Akşam yemeğinde bir kase sebze çorbası tüketilebilir. Bunun yanında küçük bir tabak zeytinyağlı yemek ve bir kase yoğurt olabilir.

Sağlığınız İçin Bunları Yapın

Yeni yılda yaşam tarzınızda yapacağınız küçük değişikliklerin hem ruh hem de beden sağlığınıza ne kadar iyi geleceğini zamanla göreceksiniz… İşte tavsiyelerim…

  • Kahvaltı öğününü atlamayın.
  • Her zaman mümkünse organik, taze sebze ve meyve tüketin.
  • Fazla tuz ve şekerden uzak durun.
  • İkinci beynimiz olarak adlandırılan bağırsak sağlığınızı ve bağışıklığınızı güçlendirmek için her gün probiyotik (dost bakteriler) içeren gıdalar tüketin. Probiyotikler ev yoğurdu, kefir, turşu, sirke, ekşi mayalı gibi gıdalarda bolca bulunur. Ayrıca vücudunuzdaki probiyotikleri çoğaltmak için prebiyotik besinleri tüketmeyi de ihmal etmeyin, Pırasa, kereviz, kuşkonmaz, soğan, sarımsak gibi sebzeler, kurubaklagiller, ceviz, fındık gibi yağlı tohumlar prebiyotik gıdalardır.
  • Vücudun sıvı dengesi için gün boyunca susamadan su için.
  • Kızartma ve hamur işi tüketmeyin.
  • Hazır ve ambalajlı gıdalardan uzak durun.
  • Haftada 1-2 gün kuru baklagil tüketin.
  • Fazla kilolarınızdan kurtulun.
  • Günde en az 7 saat uyuyun.
  • Düzenli egzersiz (en azından tempolu yürüyüş) yapın.
  • Aklımız da bedenimiz gibi egzersize ihtiyaç duyar. Aklınızın körelmesine izin vermeyin ve yeni yıl içinde her gün yeni bir bilgiöğrenin.
  • Sağlık kontrollerinizi aksatmayın.