Yüksek Şeker Kolesterole Döner

Prof. Dr. Osman Erk, şeker ve rafine karbonhidratın B tipi kolesterolü artırdığını söylüyor. “Hareket kolesterolün dengede kalmasını sağlar. Bitkisel beslenme ilaçlardan 20 kat etkilidir” diyor. Kalp krizi denince nedense akla hemen kolesterol yüksekliği geliyor. Fakat kolesterolü yüksek olan her kişide kalp krizi görülmediği gibi, kalp krizi geçirenlerin yarısında kolesterol ve trigliserid değerleri normal oluyor. Prof. Dr. Osman Erk, kolesterol ve trigliserid yüksekliğinin kalp krizinin risk faktörlerinden sadece birisini işaret ettiğini söylüyor. Takvim’e kolesterole ilişkin önemli bilgiler veriyor:

Yanlış Beslenme Yükseltir

Başta rafine şeker ve fazla kalori alımı olmak üzere, stres, sigara, kafein, katkı maddeleri, çevresel ve gıdasal toksin olmak üzere birçok faktör kolesterol yüksekliğine neden olmaktadır. Kolesterol yüksekliği söz konusu olduğu zaman hemen kolesterol ilaçları kullanmak yerine yaşam tarzını sorgulamak ve etken faktörleri düzeltmek daha doğru bir yaklaşımdır.

İyi ve Kötü Kolesterol Farklıdır

LDL kötü huylu, HDL iyi huylu kolesterol olarak bilinmektedir. LDL, yağ ve kolesterolü hücrelere dağıtan lipoprotein formudur, HDL ise damarlarda biriken kolesterolü tekrar karaciğere taşır. LDL kolesterol, A ve B olmak üzere iki ayrı türü içermektedir. A tipi zararsız olarak nitelendirilmekte, B tipi ise kalp krizinin suçlusu olarak değerlendirilmektedir. A tipi kolesterol kanda yüzer, büyük olduğu için damar içini örten endotel hücrelerinin altına sızması zordur ve damar sertliği oluşturması beklenemez.

A Tipi Plaj, B Tipi Tenis Topuna Benzer

LDL’nin küçük ve yoğun B tipi ise kanda yüzemez, damar cidarına oturur, hücrelerin arasından sızarak damar sertliği plağı oluşturur. A tipi plaj topuna, B tipi tenis topuna benzetilebilir. Damar sertliği ve kalp krizine yol açan B tipi LDL’ler sıklıkla rafine karbonhidrat tüketimi ve insülin direnciyle ilişkilidir. Rafine undan yapılan, başta ekmek olmak üzere tahıl ürünleri, fruktozdan zengin mısır şurubu bu tür LDL ve trigliserid yüksekliğine yol açar. Trigliseridler de tıpkı B tipi LDL gibi rafine karbonhidratlar ve insülin seviyesiyle ilişkilidir. Rafine karbonhidratlardan zengin, sağlıklı yağlardan fakir bir diyet insülin direncine ve yüksek trigliserid düzeylerine yol açar.

Nasıl Düşürülür?

Lif bakımından zengin, taze, temiz, işlenmemiş, organik, yerel, mevsimsel, bitkisel besinlerden oluşan bir diyet ve aktif bir spor yaşamı kolesterolün dengede olmasını sağlar. Ayrıca vitamin, mineral, antioksidan, omega 3 içeren doğal besin takviyeleri de yararlıdır. B3 vitamini, magnezyum, koenzim Q10, omega 3 özellikle önerilmektedir. Kolesterol düşürücü ilaçlar ancak bazı hastalarda faydalı olabilir, birçok yan etkileri vardır. Tamamen bitkisel beslenme 4 yıl gibi bir süre içerisinde kalp krizi ve inme riskini %60 oranında engellerken, kolesterol ilaçlarında bu oran %3 civarındadır. Bitkisel beslenme düzeni, kolesterol ilaçlarından 20 kat daha etkilidir.