Baharla Gelen Hastalıklar Neşenizi Kaçırmasın

Prof. Dr. Osman Erk, “Mevsim dönüşleriyle birlikte sıcaklık, nem havada artan negatif iyonlar ile polenler birtakım bedensel ve ruhsal problemlere yol açıyor” diyerek uyarıda bulundu.

yeniasir_baharlagelenProf. Dr. Osman Erk, baharla birlikte gelen hastalıkları anlattı. Kıştan bahara geçiş dönemi, bağışıklık sistemini zayıflatıyor. Bu durum da hastalıklara yatkınlığı artırıyor… Yaz saatine girdiğimiz bugünlerde gecelerin kısalması, gündüzlerin uzamasıyla birlikte kişinin hormonal sistemi ve metabolizması bu değişikliklere de uyum sağlamaya çalışıyor. Bu dönem pek çok insanı ruhsal yönden çok fazla etkileyebilir. Depresyon, yorgunluk, isteksizlik, halsizlik gibi durumlar bu dönemde sıktır. Daha çok kapalı mekanlarda günlerimizi geçirdiğimiz bugünlerde insan biyoritminde ortaya çıkan değişikliklerle birlikte yanlış diyetler; fazla kafein, sigara ve alkol tüketimi bahar yorgunluğuna yol açar.

Polenlere Karşı Önlem Alınmalı

Polenlerin yoğun olduğu sabah ve akşam saatlerinde dışarı çıkılmamalıdır. Gerekirse maske kullanmak yararlı olabilir. Kapı ve bacaları kapalı tutmak, çamaşırları dışarıya asmamak, bahçe işlerinden uzak durmak koruyucu olabilir.

Davetsiz Misafirler Alerjiye Yol Açar

Çiçeklerin açtığı bu dönemde birtakım davetsiz misafirler insan vücudunu etkiler. Yabani ot, çimen, ağaç ve çiçek polenleri duyarlı bünyelerde alerjik belirtilere yol açar. Dış ortamdaki alerjenlere karşı alerjik rinit (nezle), sinüzit, astım ve egzama gibi hastalıkların sıklığı artar. Sürekli hapşırık; burun tıkanıklığı; gözlerde sulanma, yanma, batma, kızarma gibi şikayetler ve nefes darlığı polen alerjilerinde sık rastlanılan belirtilerdir. Bu dönemde insanların yüzde 20-40 kadarı oldukça fazla etkilenir. Bu alerjik reaksiyonlar vücutta sistemik yangı durumu oluşturur ve bazı hastalıklara zemin hazırlar. Enfeksiyon hastalıkları, kalp krizi bu komplikasyonlardan bazılarıdır.

Tansiyon Hastaları İçin Zor Bir Dönem

Bu dönem damar sistemini ve tansiyon hastalarını da olumsuz etkilemektedir. Tansiyonun kontrol altına alınamaması, migren tipi baş ağrıları bu dönemde sıktır. Yaz aylarına geçiş ile birlikte mevsimsel grip sıklığı giderek azalırken, diğer virüslere bağlı üst solunum yolu infeksiyonları ve ishal vakaları artış göstermektedir. Çocuklarda özellikle kabakulak, suçiçeği gibi hastalıklarda artışlar kaydedilir.