D Vitamini Eksikliği Nasıl Anlaşılır?

D vitamini eksikliğinde çocuklarda raşitizm, büyüklerde osteomalazi hastalığı ortaya çıkar. Raşitizm ve osteomalazi hastalığı 19. ve 20. yüzyıllarda hızla sanayileşme ile birlikte ortaya çıkan hava kirliliği sonucu Avrupa’da, beslenme yetersizliği ve örtünme sebepleri ile gelişememiş ülkelerde çok sık olarak ortaya çıkmıştır. Balık karaciğer yağı ile bu hastalıkların önlenmesi sorunu çözmüştür. Raşitizmde belirti ve bulgular çok değişiktir. Başlangıçta kan güçsüzlüğü, hafif kemik ağrıları vardır. Daha sonra çocuklarda kemik eğriliği ve şekil bozuklukları ortaya çıkar. Paytak yürüme ve merdiven çıkma güçlüğü gelişir.

Depresyon

d-vitamini-eksikligiD vitamini eksikliğinin depresyon eğilimine yol açabileceğini gösteren güçlü kanıtlar var. Bilimsel çalışmalar, depresyon sorunu olanların %70’inde D vitamini rezervlerinin düşük olduğunu ortaya koyuyor.

Kas ağrıları

Eğer sık sık tekrarlayan kas ağrılarından yakınıyorsanız, bu durumun D vitamini eksikliğiyle ilgisi olabilir.

Bağışıklık Sisteminin Zayıflaması

Sık tekrarlayan bakteriyel veya viral enfeksiyonlardan yakınıyorsanız, bu problemin D vitamini noksanlığıyla ilgili olabileceği aklınızda olsun ve D vitamini rezervinizi ölçtürün. Farklı merkezlerde yapılan çalışmalar gösteriyor ki, özellikle kış aylarında tekrarlayıp duran sinüzit, bronşit, orta kulak iltihabı, faranjit sorunlarından yakınanların pek çoğu ve soğuk algınlığı, nezle atakları yaşayanların önemli bir kısmı D vitamini eksikliği olan kişiler.

Saç Dökülmesi

Ne kadar şaşırtıcı olsa da, saç dökülmesinin yaygın sebeplerinden biri de D vitamini eksikliği…

Kemik Ağrıları

D vitamini yetersizliğiyle osteoporoz (kemik erimesi) arasında ciddi bir bağlantının olduğu biliniyor. Ayrıca, kalsiyumun bağırsaklardan emiliminde, kemikler tarafından kullanımında ve böbreklerce korunmasında D vitaminin önemli rol oynadığı aşikar. Bu vitaminin eksikliğinin çocuklarda kemik gelişimini olumsuz yönde etkilediği, menopozlu kadınlarda kemik kaybını hızlandırdığı ise kesinleşmiş bir bulgu. Özellikle sırt bölgenizde ve belinizde geceleri belirginleşen ağrılardan yakınıyorsanız, D vitamini rezervlerinizi kontrol ettirin.

Yorgunluk

Kronik yorgunluk sorunu ile D vitamini eksikliği birbirleriyle yakından ilişkili. Özellikle yorgun kadınların çoğunda problemin D vitamini yetersizliği olduğu, araştırmalarca da ortaya çıkmış durumda.

D Vitamini Kansere ve İnfeksiyonlara Karşı Korur

D vitamini sadece kalsiyum düzeyleri ve kemik sağlığı ile ilgili değil, genel vücut sağlığı için gerekli olan vitamin karakterinde bir hormondur. Vücutta pek çok organın hücrelerinde D vitamini alıcıları vardır ve hücrelerin normal fonksiyonları için D vitamini gereklidir. Özellikle çocukluk ve gençlik yıllarında güneş ışınları ve besinler yolu ile yeterli miktarda D vitamini alanlarda göğüs, kolon ve prostat kanseri riskinin azaldığı bilinmektedir. Yeterli D vitamini hipertansiyon, kalp yetersizliği, beyin felci, Parkinson, de­mans ve multipl skleroz gibi hastalıklara yakalanma riskini azaltmaktadır. Astım ve alerjik hastalıklar D vitamini eksikliğinde daha sık olarak ortaya çıkmaktadır. D vitamininin obezite ve diyabete karşı koruyucu etki yarattığı çalışmalarda gösterilmiştir. Kış aylarında zatürre ve grip gibi hastalıkların ve ölüm sıklığının artması D vitamini eksikliğiyle ilişkilendirilmektedir.

Vitamin Değil Güneş Hormonu

Hayvansal ve bitkisel besinler D vitamini ihtiyacını karşılayamaz. Yaz aylarında ve güneşli diğer günlerde güneş ışınlarının çok dik gelmediği saatlerde, güneş kremi kullanmadan 20-30 dk güneş ışınlarına maruz kal­mak D vitamini ihtiyacı ve depolanması için zorunludur. Güneş kremi kullanmak D vitamini üretimini engelleyebilir. Yaz aylarında depolanan D vitamini bütün yıl boyunca ihtiyacı karşılaya­maz. Yaz ayları dışında da güneş ışınlarına maruz kalmak sağlık açısından değerlidir. Yaz aylarında güneş ışınlarının dik olarak dünyaya ulaştığı 10-17 saatleri dı­şında güneşlenmek deri kanserine karşı koruyucudur ve yeterli D vitamini sağlar. Kış aylarında ise 10-17 saatleri arasında güneş ışınlarına maruz kalmak mak­simum yarar sağlar. Güneş ışınlarının kanserojen olabileceği düşüncesi özellikle yaşlılarda D vitamini yetersizliğine yol açmıştır. D vitamini düzeyleri kanda 25(OH) D vitamini tayini ile kolayca tespit edi­lebilir. Özellikle kış aylarında D vitamini düzeyleri tespit edilmeli ve gerekirse D vitamini takviyesi yapılmalıdır. D vitamini düzeyleri düşük olanlarda tartışmalı olmakla birlikte günde 1000-2000 İÜ D vitamini takviyesi yapmak yeterli olacaktır.