Yaz Hastalıkları Kapıda

Sıcak havanın etkisiyle çabuk bozulan yiyecekler, kirli içme suları, hijyen olmayan havuzlar, bilinçsizce güneşlenmek ve gelişigüzel kullanılan klimalar ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir…

Yazın havaların ısınmasıyla birlikte insanlar dışarıda yani piknik yerlerinde ve deniz kenarlarında daha fazla zaman geçirir… Sıcakla birlikte terlemeyle çok fazla su ve elektrolit kaybedilir. Bu aylarda besinler çok daha çabuk bozulur ve hemen her yerde su içilir. Güneş ışınları oldukça dik gelir. Dolayısıyla sağlığımız tehdit altındadır… Yaz hastalıkları ve alınması gereken önlemlerle ilgili İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Osman ERK’in görüşlerine başvurduk…yaz-hast-kapida-gzt

Havuz Keyfiniz Yarım Kalmasın

Tifo; hepatit; basilli ve amipli dizanteri; paratifo; göz, kulak ve burun infeksiyonları; genital mantar infeksiyonu havuz sularıyla bulaşabilir. Deniz suyu tuzlu olduğu için daha güvenlidir. Hepatit A ve B aşısı olmayanlar havuza girmemelidir. Ayrıca ishal, sistit, açık yarası olanlar, genital infeksiyonu olanlar ve adet dönemindeki kadınlar da havuza girmemelidir.

Besin Zehirlenmeleri Nasıl Anlaşılır?

Besin zehirlenmesi; besinlerle bulaşan, aynı yemeği yiyen iki ya da daha fazla kişiyi etkileyen, mide-bağırsak sistemine ait belirtilerle seyreden ani başlangıçlı bir infeksiyon hastalığıdır. Besin zehirlenmeleri, besin maddelerinde belirli bazı mikroorganizma ve zehirlerinin (toksin) bulunması sonucu ortaya çıkar. Bulantı, kusma, karın ağrısı, ishal gibi şikayetler sıktır. İshal genel olarak şekilsiz ve kokusuzdur ve kan içermez. Vakaların yüzde 90’ında ateş yoktur. Ateşin yüksek olması çok ciddi bir zehirlenme tablosunun varlığına işarettir. Besin zehirlenmesi genellikle kendi kendini sınırlar ve 2-3 gün içinde iyileşir.

Antibiyotik ve Antidiyareik İlaçlar Kullanılmalı mı?

Besin zehirlenmesiyle birlikte yüksek ateş, şiddetli karın ağrısı ve kanlı ishal söz konusu ise antibiyotik kullanmak gereklidir. Antibiyotikler toksinlere değil, bağırsak duvarına yerleşmiş olan mikroorganizmalara karşı etkilidir. Basit besin zehirlenmelerinde antibiyotiğe kesinlikle gerek yoktur. Vakaların büyük çoğunluğunda antibiyotik ve bağırsak hareketlerini azaltan antidiyareik (ishal önleyici) ilaç kullanımı gerekmez. Hatta kusmaya yönelik ilaçlar da kullanılmamalıdır. İshal ve kusma mikroorganizma ve toksinlerinin vücuttan atılmasına yardımcı olacaktır.

Hangi Yiyecekler Tehlikelidir?

Et ve süt ürünleri, kümes hayvanı etleri, sosis, sucuk, dondurma, mayonez ve soslu yiyecekler, kremalı pastalar, bir süre açıkta kalmış deniz ürünleri, yumurta ve limonata gibi yiyeceklerle besin zehirlenmesi sık olarak ortaya çıkabilmektedir. Açıkta satılan besinlerden ve açık su kaynaklarından uzak durulmalıdır. Kokusu değişmiş, küflenmiş, rengi değişmiş besinlerden uzak durulmalıdır.

Klimalar Hangi Hastalıklara Yol Açar?

Klima sisteminde biriken bakteri, mantar, polenler ve toksinler ortamdaki havayı yoğun olarak kirletirler. Bu tür klimalar kalp hastaları, tansiyon hastaları, şeker hastaları için risklidir. Üst solunum yolu hastalıkları; nezle; sinüzit; akut bronşit; astım; ağız; boğaz ve göz kuruluğu diğer istenmeyen durumlardır. Ayrıca kas, bel ve boyun tutulması ortaya çıkabilir.

Güneş Çarpmalarına Dikkat!

Güneş çarpması kızgın güneş altında uzun süre kalanlarda ortaya çıkar. Yaşlılar, çocuklar, kronik hastalığı olanlar riskli gruba girerler.

Yüksek ateş, tansiyon düşüklüğü, şiddetli baş ağrısı, bulantı, kusma, huzursuzluk ve sonuçta şuur kaybı ortaya çıkabilir. Kişi hemen serin bir yere alınmalı, düz yatırılmalı ve ayakları kaldırılarak soğuk kompres uygulanmalıdır. Hastaya asla ateş düşürücü verilmemelidir. Kişide şuur bulanıklığı ve epilepsi ortaya çıkmışsa hemen hastaneye ulaştırılmalıdır.

İşte Korunma Yolları

Bol bol temiz ve sağlıklı su tüketilmelidir. Açıkta satılan, denetimsiz sular ve yiyecekler tüketilmemelidir. Sebze ve meyve tüketmek bağışıklık sistemini güçlendirir, zararlı güneş ışınlarına karşı cildi ve vücudu korur. Havuza girilmeden önce duş alınmalı, bone ve deniz gözlüğü takılmalı, ayaklar dezinfektan sudan geçirilmelidir. Ayrıca ıslak mayo ile oturulmamalı, hemen kurulanmalıdır. Yaz aylarında açık renkli, pamuklu ve bol giysiler giyilmeye dikkat edilmelidir. Güneş ışınlarının dünyaya dik geldiği 11.00-16.00 saatleri arasında kesinlikle güneşe çıkılmamalı, şapka ve koruyucu kullanılmalıdır.

En İyi Güneş Kremi, Zeytinyağıdır

Sağlıklı organik güneş kremi kullanmak uygun olur. En iyi güneş kremi zeytinyağıdır. Klimaların filtreleri de düzenli olarak temizlenmeli ve değiştirilmelidir. Klimalar dışında merkezi ünitenin, su borularının temizliği son derece önemlidir. Otel ve hastanelerin klima sistemlerinin bu konuda uzmanlaşmış firmalar yapılması gerekmektedir. Klimada ideal ısı 21-24 derece olmalıdır. Klimanın üflediği hava ile direkt temastan mutlaka kaçınılmalıdır.