Paket Paket Hastalık!

Erkeklerde kısırlığa kadınlarda meme kanserine neden oluyor. Hayatın her alanında kullanılan plastik maddeler, sağlığı bozuyor. Erkeklerde kısırlığa, kadınlarda meme kanserine neden oluyor. Beyne ve bağırsaklara da zarar veriyor. Kişisel bakım ürünlerinden oyuncaklara, temizlik malzemelerinden kozmetiğe kadar pek çok alanda kullanılan plastik, hastalıkları beraberinde getiriyor. Endüstrinin pek çok alanında kullanılan bu madde, su, hava ve besin yoluyla insan vücuduna giriyor. İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Erk, çağın vebası plastikler hakkında Takvim okuyucularını uyarıyor…

Plastik: Hastalık

Plastik maddeler, dünyada yaygın olarak kullanılıyor. Mutfaktan kozmetiğe, oyuncaklardan ambalaja kadar pek çok alanda hayatımıza giriyor. Güneş, ısı, rüzgar, hava, mikroorganizmalar gibi etkenler bu plastik maddelerden mikroplastiklerin oluşumuna neden oluyor. Mikroplastikler çapı 5 mm’den daha küçük olan plastik parçacıklar olarak adlandırılıyor. Türkiye plastik üretiminde ve kullanımında dünyada önde gelen ülkeler arasında yer alıyor. Plastikler nerede varsa mikroplastik maddeler de orada bulunuyor. Doğaya bırakılan herhangi bir atık madde sonuç olarak hava, su ve besinler yoluyla insan vücuduna geri dönüyor.

Böbreklere Zarar Verir

Mikroplastik maddeler, vücudun yaşamsal organlarına da zarar veriyor. Kan dolaşımına geçerek karaciğer, böbrek, bağırsak ve beyin sağlığını bozuyor. Hastalıklara neden olarak ömrü kısaltıyor…

Kısırlığa Neden Olur

Bu plastikler, insan vücudunun çalışmasını da bozuyor. Zamanla yağ hücrelerinin oluşmasına bağlı olarak obeziteye zemin hazırlıyor. Sperm sayısını azaltarak kısırlığa davetiye çıkarıyor. Prostat kanseri riskini de artırıyor. Ayrıca, beyindeki açlık ve tokluk merkezlerini etkileyerek bazal metabolizmayı yavaşlatıyor…

İşlenmiş Gıdalarda Bolca Bulunur

Hayvansal ürünlerden özellikle balık, et ve süt ürünlerinde ve sularda mikroplastik maddeler bulunuyor. Deniz tuzlarının dışında kaya tuzunda bile mikroplastiklerin bulunduğu belirtiliyor. İşlenmiş gıdaların plastik ambalajlarında bol miktarda mikroplastik maddeler, polimerler, renklendirici ve dolgu maddeleri yer alıyor. Bu kimyasallar zaman içerisinde gıdalara sızıyor. Plastik kimyasallar sulara, oradan balıklara ve bu suları tüketen hayvanlara ve nihayet insan vücuduna yerleşiyor.