Bebekler İçin En Sağlıklı Su Hangisi?

Söz konusu çocuklarımız olunca, hangi suyu içtiğimiz daha önemli bir konu haline geliyor. Peki onlara içireceğimiz su nasıl olmalı? Siz de merak ediyorsanız işte bu konuda bilinmesi gerekenler… Bebeklik döneminden yaşlılığa kadar sağlıklı bir yaşam sürmek için suyun önemi çok büyük. Peki içtiğimiz sular ne kadar sağlıklı? Bebek ve çocuklar için en iyi su hangisi? Konu hakkında merak ettiğimiz tüm soruların yanıtlarını İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Osman Erk’ten aldık.

– İçme sularının taşıması gereken özellikler neler?

Alkali su tüketmek sağlık açısından önemlidir. Suyu tüketen kişi kaç yaşında olursa olsun suyun pH’ı mutlaka alkali olmalıdır. Sudaki asit derecesini gösteren pH değeri eğer 7’den küçük ise su asidik, 7 ise nötr, 7’den fazla ise alkalidir. İdeal olan 7.5-8.5 arasında olmasıdır. Alkali suyla daha fazla mineral emilir ve bu mineraller hücrelere kolayca giriş yapar. Alkali suda bulunan magnezyum, potasyum, kalsiyum, sodyum gibi mineraller oldukça aktiftir. Alkali su, asidik yükleri ve serbest radikalleri nötralize eden önemli bir tampon aracıdır ve antioksidan kapasitesi yüksektir. Vücutta hastalığa yol açan kanser hücreleri, bakteriyel ve viral mikroorganizmalar asidik ortamı tercih eder. Alkali su aynı zamanda kemik ve diş sağlığını da korur, mide asidini azaltır, reflü gelişmesini önler. Alkali su cilt sağlığı açısından önemlidir. Sabah aç karnına içilecek iki bardak alkali su metabolizmayı hızlandırarak yağ yakılmasına neden olur. Alkali su içine yarım limon suyu veya bir tatlı kaşığı elma sirkesi eklemek suyun alkali derecesini daha da güçlendirir.

– Damacana ve pet şişeler neden tehlikeli?

Su, içine konduğu pet ve damacanalar nedeniyle de kirliliğe yol açabilir çünkü bu ürünler plastik olarak bilinen petrokimya ürünlerinden yapılmaktadır. Pet şişe ve damacanaların içeriğinde kanserojen ve hormon bozucu kirleticiler bulunmaktadır. Güneş altında bulunan damacanalarda ve güneşe maruz kalan petlerde bulunan bu kimyasal kirleticiler kolaylıkla suya geçer ve toksik etkiye yol açar.

– Bebeklere ne zaman su verilmeli?

Bilimsel çalışmalar anne sütünün sıcak ve kuru iklimler için bile yeteri kadar su içerdiğini ve bebeğin su ihtiyacını karşıladığını göstermiştir. Doğumundan sonraki ilk 4-6 aylık döneminde bebeğin bütün su ihtiyacını anne sütü karşılar. Ancak çok sıcak havalarda aşırı su kaybı olması durumunda veya ishal, kusma gibi ekstra durumlarda doktor tavsiyesiyle ek olarak su verilmesi gerekebilir. Bir çocuğun susuz kaldığının belirtileri ise genel olarak şöyle sıralanabilir: Susama hissi, vücut ısısının artması, cilt, ağız içi ve dilde kuruluk, cilt gerginliğinde azalma, organların kanlanmasının azalması, kilo kaybı, yorgunluk, az idrara çıkma, huzursuzluk, halsizlik, kalp atışlarının ve nefes almasının hızlı olması, ileri safhada bilinç değişiklikleri. Küçük bebeklere bir yaşına kadar su en az 10 dakika kaynatılıp ılıtıldıktan sonra verilmelidir. Fakat gereğinden fazla ve defalarca kaynatılan suyun mineral içeriği değişeceğinden bu şekilde verilen su da olumsuz etkilere yol açabilir.