Magnezyum: Muz-Çekirdek Aşka Destek

Vücutta 300’den fazla farklı reaksiyon sürecinde yer alan önemli bir mineraldir. Büyük bir kısmı iskelet sisteminde olmak üzere normal bir insanda 20-30 mg magnezyum vardır. Magnezyum enerji metabolizmasında, kalp kasının ve diğer kasların çalışmasında, sinir uyarılarının iletilmesinde ve daha birçok süreçte yer alır. Performans arttırıcı ve stres azaltıcı etkisi vardır. Kan sirkülasyonunu hızlandırır, damarları açar, kalp damar sağlığına destek olur ve iktidarsızlığı azaltır. Magnezyumdan zengin beslenenlerde kalp damar sorunlarının %50 daha az görüldüğü saptanmıştır. Magnezyum kan basıncının düzenlenmesinde ve aritmilerin önlenmesinde yardımcı olur. Magnezyum en önemli beyin sağlığı minerallerinden biridir. Magnezyum düşüklüğü bilişsel işlevi azaltır. Magnezyum beyne kan akışını arttırır. Uykusuzluk, vücutta karıncalanma, migrene karşı etkilidir. Magnezyum eksikliği hassasiyete ve gerginliğe yol açar.

27KASİM2017-TAKVİMMagnezyum başta C vitamini olmak üzere kalsiyum, fosfor, sodyum ve potasyum gibi minerallerin metabolizması için de gereklidir. Yağların ve şekerin yakılması ve enerji üretimine yardımcı olur. Depresyonla mücadele eder. Kalp krizini önlemeye yardımcı olur, kalp damar sağlığı için gereklidir. Kas spazmlarını önler, kolesterol düzeylerinin normal olmasına yardımcı olur, diş sağlığı için gereklidir. Premenstrüel Sendrom (PMS)’nin belirtilerini azaltır. İdrar söktürücüler ve alkol vücudun magnezyum kaybetmesine neden olur. Sadece birkaç günlük magnezyum eksikliği bile vücutta iltihabı tetikleyen sitokinlerin salgılanmasına neden olur. Uygun doz magnezyum alanlarda obezite daha az görülür. Magnezyum takviyesi diyabetik hastalarda kan şekerinin daha iyi kontrol altına alınmasını sağlar. Kalp sağlığı, kaslar, sinirler, kemikler ve diğer hücrelerin sağlığı magnezyum alımına bağlıdır.

Kaynaklar

Tam tahıllar, yeşil yapraklı sebzeler, çekirdekler, ıspanak, muz, incir, mercimek, magnezyumlu maden sodalarında bol bulunur. Tam buğday ekmeği ve siyah pirinçte beyaz ekmek ve beyaz pirinçten 4 kat fazla magnezyum vardır. Et, balık ve süt ürünlerinde diğer kaynaklara göre daha az magnezyum vardır. Fazla miktarda çerez, çekirdek ve yeşil yapraklı sebze tüketilirse bol miktarda magnezyum alınmış olur.

Günlük Gereksinim

Günlük gereksinim günde 400-450 mg’dır. Magnezyum eksikliği sık karşılaşılan bir sorundur. İnsanların yaklaşık %40 kadarı yeterli magnezyum tüketemez. Stres, alkol, gazlı içecekler, rafine şeker vücudun magnezyum depolarını tüketir. Terle magnezyum kaybı olduğu için egzersiz yapmak magnezyum eksikliğine yol açar. Magnezyum kalsiyum ile birlikte alınmalıdır. Kalsiyumun yarısı kadar magnezyuma ihtiyaç vardır. Magnezyum diyabet, böbrek taşları, kalp damar hastalığı, ritim bozukluğu, astım, hipertansiyon, kas krampları, huzursuz bacak, uykusuzluk, migren, osteoporoz ve premenstrüel gerginlik gibi durumlarda kullanılır.

Eksikliğinde Ne Olur?

Halsizlik, iştahsızlık, bulantı, kas krampları, titremeler, baş dönmesi, hipertansiyon, ritim bozuklukları görülebilir. Birçok magnezyum eksikliği durumunda aynı zamanda kalsiyum ve potasyum eksikliği de birlikte görülür. Yetersiz diyetle alım, kronik alkol kullanımı, ishal, idrar söktürücü ilaçlar, şeker hastaları ve bazı antibiyotikleri kullananlarda magnezyum eksikliği sıktır. Beslenmede işlenmiş gıdalara öncelik verilmesi, sebze ve meyve tüketiminin azalması, rafine şeker ve rafine un tüketilmesi magnezyum eksikliğine yol açar. Çok yorucu işlerde çalışanlar, alkol kullananlar, doğum kontrol hapı kullananların magnezyum açısından zengin beslenmesi gerekir. Obez, insülin direnci olan kişilerde magnezyum takviyesi alması önerilir. Magnezyumun kendisi ishale neden olabilir. Bu nedenle multivitamin preparatlarında kalsiyum ile kombine olarak alınması önerilir. Yaşlılarda magnezyum eksikliği sıktır. Bu besinlerdeki magnezyum eksikliği ve magnezyum emiliminin azalması ile ilişkilidir. Şeker hastalığı magnezyum kayıplarını arttırır. Gazlı içeceklerde bulunan kafein ve fosfat vücuttan magnezyumu atar. Magnezyum eksikliği, anormal kalp ritimlerini tetikler. Düşük magnezyum seviyesi olanlarda Tip II Diabetes Mellitus ve kalp damar hastalığı daha sıktır.

Fazlalığında Ne Olur?

Hemen daima böbrek yetersizliğinde görülür. Adale güçsüzlüğü, tansiyon düşüklüğü, şuur bozukluğu gibi bulgular ortaya çıkabilir.