Et mi Ot mu Daha Sağlıklı?

İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Osman Erk Anlattı:

Günlük alınması gereken kalorilerin ve besin maddelerinin en az yüzde 80 kadarının bitkisel besinlerden oluşması gerektiğini belirten İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Osman Erk, “Taze; mevsiminde yetişen; bütün, işlenmemiş; mümkünse çiğ, organik sebze, meyve, baklagil, kuruyemiş ve tam tahıllardan oluşan bir beslenme tarzının sağlıklı olduğu kanıtlanmıştır” dedi. Erk, sağlıklı beslenmenin püf noktalarını şöyle anlattı…

Modern Beslenme Düzeni Hasta Ediyor

20181019-SOZCUNeyi, ne kadar, nasıl tüketeceğimiz ve nelere maruz kalmamamız konusunda insanlar çaresiz ve bilgisizdir. Çocukluk ve gençlik yıllarında iyi niyetli anne ve babaların, erişkinlik döneminde ise kötü niyetli ve paragöz endüstriyel gıda sektörünün reklamlarının etkisinde kalarak beslenme düzenimizi oluştururuz. Bunun da sağlıklı olduğu söylenemez.

Modern beslenme düzenine baktığımızda günlük kalorilerin yüzde 50 kadarı et, süt ve süt ürünlerinden yani hayvansal gıdalardan, yüzde 40 kadarı işlenmiş, paketlenmiş ve ambalajlanmış ürünlerden, yüzde 10 kadarı ise sebze ve meyvelerden oluşur. Bu beslenme düzeni adeta insanı hasta etmek için hazırlanmıştır. Bu beslenme düzeni et, yağ, rafine şeker, beyaz un, tuzdan zengin, katkı maddeleri, boyalar, koruyucular, renklendiriciler ve yapay aromalar içeren ne doğal, ne taze ne de organik bir beslenmedir.

Hayvansal Ürünleri Ne Kadar Tüketelim?

Kalorilerin yüzde 10-20 kadarı ise kaynağını bildiğimiz, açık meralarda yetişen, hormon ve antibiyotik uygulanmamış hayvansal ürünlerden gelmelidir. Yani ağırlıklı olarak bitkisel bir beslenmeyi önermekteyim.

Yanlış Beslenme İntihardır!

İnsan vücudu doğanın en mükemmel canlısıdır. Doğru yakıt ve temiz hava aldığında, fizik egzersiz ve spor yaptığında, stres ve gerginlikten uzak tutulduğunda en az 100 yıl mükemmel bir şekilde çalışmaya devam eder. Bu anlamda insanoğlu ölmez, yanlış beslenme ve kötü yaşam alışkanlıkları ile yavaş yavaş intihar eder.

Hücrelerimizin Yaşam Kaynağı: Mikrobesinler

Hastalıklara karşı vücudun ihtiyacı olan en önemli şey, sağlıklı hücrelerimizin ihtiyacı olan birçok temel besin maddesidir. Protein, yağ ve karbonhidratlar kalori sağlarlar ve makrobesinler olarak adlandırılırlar. Vitaminler, mineraller, iz elementler, antioksidanlar, antikanserojenler, probiyotikler gibi besin maddeleri ise kalori sağlamaz fakat hücrelerin yaşaması için temel olan mikrobesin maddeleridir. Bu 50 kadar temel mikrobesin maddesinin her gün belirli miktarlarda ve birbiriyle orantılı olarak vücuda alınması sağlık için zorunludur. Bu besin maddeleri bir orkestra gibi hareket ederler, takım oyuncusudurlar. Birinde ortaya çıkan eksiklik diğer besin maddelerini de etkiler. Bu açıdan sağlıklı beslenme hassas bir teraziye benzer. Burada temel unsur kalorisi az fakat mikrobesinleri yeterli gıdalardan oluşan bir beslenme düzenidir.