Gıdalardaki Gizli Tuza Dikkat

Tuzu kullandığınız kadar tükettiğinizi düşünüyorsanız yanılıyorsunuz… Zira işlenmiş et ürünlerinden salata soslarına, kuru yemişlerden konservelere, fastfoodlardan cipslere kadar pek çok gıdanın yoğun şekilde tuz içerdiğini unutmayın…

Günde Yarım Çay Kaşığı Tüketilmelituzlardaki-gizli-tuzak-gzt

Vücutta sodyum ve potasyum belirli denge halinde bulunmaktadır. Bu dengenin bozulması hücrelerin yapı ve işleyişini bozar, kalp kasılması ve sinir iletilerini sekteye uğratır. Günümüz modern diyetinde işlenmiş gıdalar ve yetersiz sebze, meyve tüketimi nedeniyle tuz oranı yüksek, potasyum oranı düşüktür. Bu da vücutta çeşitli hastalıklara yol açar. Türkiye günde 16-20 gram tuz kullanımıyla dünyada lider durumda.

Rafine Tuz İşlenmiş Bir Besindir

Günlük yaşamda kullandığımız tuz, tıpkı rafine karbonhidratlar gibi rafine edilmiş, sağlığa zararlı bir besindir. Yüksek basınç ve ısı altında kristalleştirilir, daha sonra renk vermek, kuruluk ve akışkanlık sağlamak üzere başta alüminyum bileşikleri olmak üzere birçok katkı maddesi ile muamele edilir. Bu hali ile rafine tuz, hızla kana karışarak kısa sürede bütün organlarda kaosa yol açar. Vücutta su tutan, insülin direnci yaratan rafine tuz tansiyon yüksekliğine neden olur.

Fazlası Hangi Hastalıklara Yol Açar?

Fazla tuz hipertansiyona, böbrek yetersizliğine, kalp krizine ve felce yol açar. Tuz fazlalığının mide kanserlerine eğilim yarattığı, mideyi tahriş ettiği, midede Helicobacter pylori enfeksiyonlarının sıklığını arttırdığı bilinmektedir. Tuz fazlalığı ayrıca kemik erimesi (osteoporoz) ve insülin direncine neden olabilmektedir. İnsülin direncinin sonucu ise obezite ve şeker hastalığıdır.

Hangi Gıdalarda Bol Miktarda Bulunur?

Dünyadaki tuz üretiminin yüzde 93 kadarı endüstride kullanılmaktadır. Plastik, soda ve temizlik sektöründe (deterjanlar, yumuşatıcılar, cilalar) bol miktarda kullanılmaktadır. Endüstri dışında işlenmiş gıdalarda bol miktarda tuz bulunur. Tuz oldukça iyi bir mikrop öldürücüdür, kokuşma yapan bakterilerin yaşamasını önler. Ayrıca iyi bir stabilizatör ve tat verici etkiye sahiptir. İşlenmiş et ürünleri, soda, şalgam suyu, domates suyu, hazır ayran, işlenmiş kuru yemişler, cips ve krakerler bol miktarda tuz içerir.

Kimler Uzak Durmalı?

Herkesin tuz tüketimini azaltmasında yarar var. Vücudumuza gereken tuzu zaten doğal besinlerle karşılayabilecek durumdayız. Hipertansiyon hastalarının tuz tüketimini özellikle azaltmaları gerekir. Kronik böbrek hastalığı olanların bir kısmında idrarla tuz kaybı olabilir; doktora danışmalarında yarar var.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.