Menopoz Döneminde Kemiklerin Doğal İlacı Keten Tohumu

Menopozda östrojen hormonu eksikliği kemik erimesini tetikliyor.

Menopozda östrojen hormonu eksikliği kemik erimesini tetikliyor. Bol miktarda bitkisel omega 3 ve bitkisel östrojen içeren keten tohumu, özellikle bu dönemde tüketilmesi gereken doğal ilaçlardan biri…

En İyi Kalsiyum Kaynakları Sebze ve Meyveler

Sütün içeriğinde bulunan kalsiyumun ancak sınırlı bir kısmı vücuda alınırken, yeşil sebze ve meyvelerdeki kalsiyumun yüzde 50’sinden fazlası emilmektedir. Hayvansal proteinler vücutta asit atık üretimine katkı yaparak böbrekler yoluyla kalsiyum atılmasına neden olurken, sebze ve meyveler asit atık üretimine neden olmazlar ve kalsiyum tutucu etkiye sahiptirler. Sebze ve meyveler ayrıca kemik sağlığı için gerekli olan kalsiyum, potasyum, magnezyum, K vitamini ve C vitamini gibi mineral ve vitaminler açısından son derece zengindir. Sebze ve meyvelerde kalsiyum/fosfor oranı iyi, sodyum miktarı ise işlenmiş ve rafine gıdalardan düşüktür.

Soyadan Uzak Durun!

Soya dengeli ve kaliteli protein içeren, omega 3 ve östrojen gibi etki gösteren fitoöstrojenden zengin bir bitkidir. Genetiğiyle oynanan yani GDO’lu bir bitki olduğu için kullanımı önerilmemektedir. Keten tohumu da yine bol miktarda bitkisel omega 3 ve fitoöstrojen içermektedir. Fitoöstrojenlerin erkeklerde kullanımıyla ilgili bazı soru işaretleri mevcuttur. Özellikle menopoz dönemindeki kadınlarda kullanımının güvenli ve yararlı olduğu düşünülmektedir. Keten tohumu çabuk bozulan, nem, ışık, hava gibi faktörlerden kolay etkilenen bir bitkidir. Taze öğütülmüş keten tohumundan üç çorba kaşığı, soğuk sıkım organik keten tohumu yağından bir çorba kaşığı kullanmak uygun olacaktır.

Hormon Tedavisi Fayda Sağlar mı?

Osteoporozun önlenmesinde yapılan östrojen tedavisinin kanser gelişimini tetiklediği, kalp ve damar hastalıklarına yol açtığı, kan damarlarında pıhtılaşmaya neden olabildiği bilinmektedir. Bu nedenlerle ancak bir kadın doğum uzmanının izni ve izlemiyle kullanımı söz konusu olabilir.

Aşırı Protein Tüketiminin Osteoporoza Etkisi

Kemik sağlığı açısından diyetle alınan proteinin miktar ve kalitesi önemlidir. Yapılan çalışmalarda fazla proteinli gıda tüketenlerde kemik yoğunluğu sonuçları tartışmalara yol açmıştır. Bazı çalışmalarda kemik yoğunluğunun arttığı, bazı çalışmalarda ise azaldığı bildirilmiştir. Dengeli ve kaliteli protein rejimiyle birlikte başka hangi gıdaların ve ne kadar tüketildiği de önemlidir. Bilindiği gibi et ve süt ürünleri, tahıllar, rafine şeker ve yağlar asidik karakterdeki gıdalardır. Proteinlerle birlikte bu tür gıdaların fazla tüketilmesi vücudun asit yükünü arttırarak osteoporoza eğilim yaratabilir. Bilindiği gibi sebze ve meyveler alkali vasıfta gıdalardır ve asit yüküne, osteoporoza eğilim yaratmazlar. Menopoz sonrası dönemlerde günlük olarak ortalama 60-70 gram protein alan kadınlarda, kalsiyum alımı günlük önerilen değerlerin altında bile olsa (400-500 mg/gün) kemik mineral yoğunluğunun daha fazla olduğu gösterilmiştir.

İnsülin Direnci de Önemli Bir Neden

Protein dengesiyle birlikte omega 3 bakımından zengin, glisemik indeksi (şeker emilim hızı) düşük gıdaların tüketilmesi önemlidir. Bu tür bir beslenme vücuttaki yangı oluşumunu engeller. Yangı, osteoporoza neden olabilen durumlardan biridir. İnsülin bilindiği gibi anabolizan bir hormondur, hücrelere glikozla birlikte aminoasitlerin, kalsiyum,  potasyum, fosfor gibi minerallerin girişini düzenler. Hızlı emilen, glisemik indeksi ve glisemik yükü fazla olan gıdaların tüketilmesi sonucu oluşan insülin direnci durumunda hücre içine glikozun yanı sıra aminoasitler de giriş yapmaz ve osteoporoz süreci başlar.

Bu Uyarılara Dikkat!

İşte kemik erimesinden korunmak için yapmanız gerekenler:menopoz-doneminde-gzt

  • Sağlıklı ve dengeli beslenme rejimi uygulayın.
  • Yeterli miktarda kalsiyum ve D vitamini alın.
  • Doğal gıdalar yani bol bol yeşillik, sebze ve meyve tüketin.
  • İmal edilmiş, fabrikasyon ürünü rafine gıdalardan uzak durun.
  • Kemik sağlığı vitamini olan güneş ışınlarından bol bol yararlanın.
  • Fosfor, şeker, tatlandırıcı içeren asidik kolalı ve gazlı meşrubatları tüketmeyin.
  • Sigara ve alkol kullanmayın. Kafeinli içeceklerden uzak durun.
  • Düzenli bir egzersiz programı uygulayın. Yürüyüş ve koşu gibi egzersiz türleri kemik yoğunluğunu arttırır. Yüzme ve bisikletin kemik sağlığı üzerine olumlu etkisi henüz saptanmamıştır.