Midene İyi Bak Uzun Ömre Işık Yak!

B12 eksikliği kalp krizi riskini arttırıyor, demans ve Alzheimer’a kapı açıyor. En çok et, balık, karaciğer ve yürekte bulunan bu vitaminin emilimi için midenin sağlam olması gerekiyor.

Sağlıklı ve uzun bir hayat için vitamin-mineralleri yeterli miktarda almak gerekiyor. Ülkemizde yaygın olarak görülen B12 vitamini eksikliği de hayati risk yaratıyor. “Bu vitamin pek çok yönden diğerlerinden farklıdır. Suda eriyen bir vitamin olmasına rağmen karaciğerde depolanabilir” diyen Prof. Dr. Osman Erk, B12’yi şöyle anlatıyor…

Bu vitamin besinlerle alınmak zorundadır. Sadece hayvansal ürünlerde bolca bulunur. Vücuda yeterli miktarlarda alınması için midenin sağlıklı olması şarttır. Yaşlılarda sık ortaya çıkan gastrit hastalığı yüzünden, B12 besinlerle yeterince alınsa da, emiliminde sorun yaşanır. Kanser ve ülser gibi mide hastalıkları, sık kullanılan ülser ilaçları B12 emilimini engeller. Şeker hastalığı tedavisinde ve insülin direnci olan obezlerde sık kullanılan metformin gibi ilaçlar da kontrolsüzce içildiğinde B12’yi azaltır.

b12tB12 vücutta başlıca karaciğerde depolanır ve bu depolar 4 mg kadar olduğu için bu vitaminin eksikliği birden bire değil 2-4 yıl sonra ortaya çıkar. Günlük gereksinim 6 mikrogramdır. Beyin ve sinir sisteminin gelişimi için çok önemlidir. Kan yapımı için de ihtiyaç vardır. B12 eksikliği ile hücreler arası iletişim bozulur. Unutkanlık, demans, konsantrasyon bozukluğu, öğrenme güçlüğü ortaya çıkar. B12 eksikliği ile kanda biriken zararlı maddeler damarları bozar. Kalp krizi riskini artırır. Beyin ve sinir sağlığını olumsuz etkiler.

Sinir kılıflarının bozulması el-ayaklarda uyuşukluk, karıncalanma ve huzursuzluğa yol açar. Tedavi şart Kan testi ile B12 vitamini ölçülür. Bu vitamin olmadan sağlıklı yaşam mümkün değildir. B12 hap veya enjeksiyon (kas içi) şeklinde alınabilmektedir. Enjeksiyon tedavisine hastalar çabuk yanıt verir. Kendilerini hemen çok iyi hissederler. B12 aynı zamanda metabolizmayı hızlandırır ve karbonhidrat yakımını uyarır.

Gereksiz Yere İlaç Almayın​

Bu vitamin suiistimal edilen ilaçlardandır. “Beyni güçlendiriyor”, “Bunamaya iyi geliyor”, “Felçleri önlüyor” denilerek gereksiz yere kullanılan B12 preparatlarından sakınmak gerekir. Bu durum son derece sakıncalıdır.

​Neden Eksiliyor?

Besinsel eksiklik ve dengesizlik: Hiç hayvansal ürün tüketmeyen veganlarda (katı vejetaryen) eksiklik sıktır. Günümüz beslenme tarzı B12 vitamininden eksik besinlerden oluşmaktadır. Bisküvi, kraker, gofret, cips, şeker ve unlu gıdalar, tahıllar, kuru baklagiller B12 içermemektedir. Hayvansal ürünlerdeki B12 miktarı gıda ve hayvancılık sektöründeki sağlıksız gelişmeler nedeniyle giderek azalmaktadır.

Mide hastalıkları: Mide kanseri, gastrit gibi hastalıklar, midenin ameliyatla çıkarılması.

İnce barsak hastalıkları

İlaçlar: Antiülser ilaçlar, metformin, kolşisin…

Ülser ve Şeker İlaçlarına Dikkat!

Yaşlanma ile mide yapı ve fonksiyonları bozulduğu için B12 vitamini emilimi azalır. Ayrıca gelişigüzel kullanılan antiülser ilaçları ve metformin gibi ilaçlar B12 emilimini bozar. İlerleyen yaşla birlikte emilim güçleştiği gibi, emilen B12 vitamini ve folik asidin kan beyin bariyerini aşarak beyin dokusuna ulaşması da zorlaşır. Bu durumda demans ve Alzheimer hastalığı riski yükselir.