Probiyotikler Hakkında

Güçlü bir beden için güçlü bağırsaklara sahip olmak gerekiyor. Prof. Dr. Osman Erk, tarhana çorbasının şifasına dikkat çekiyor. Ayran ve boza içilmesini öneriyor.

Tarhana İç Şifa Bul

Hazır gıdaların yaygın olarak kullanıldığı günümüzde, hastalıklar da kapıyı çalıyor. Tansiyondan romatizmaya, kolesterolden kansere kadar yüzlerce hastalık hayatı tehdit ediyor. İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Erk, tüm hastalıkların sindirim sisteminden yayıldığını söylüyor. Güçlü bir bağışıklık sistemi için probiyotiklerin önemine dikkat çekiyor. Şu bilgileri veriyor.

Metabolizmayı Hızlandırır

Trans yağ içeren, paketli ve işlenmiş gıdalar, vücudun ikinci beyni sayılan bağırsakların da çalışmasını bozuyor. Hastalıklara davetiye çıkartıyor. Genellikle süt ve süt ürünlerinde bulunan probiyotiklerse bağırsaklardaki faydalı bakterileri çoğaltıyor. Sindirim sistemindeki dengeyi sağlayarak metabolizmayı hızlandırıyor. Sağlıklı bir sindirim ve bağışıklık sistemi için vücuda mutlaka dost bakterilerin alınması gerekiyor. Bunun için de probiyotiklerin sadece ihtiyaç olduğunda değil, hayat boyu tüketilmesi öneriliyor. Her gün düzenli olarak yoğurt yenmesi ve süt içilmesi vücuda güç veriyor. Kaliteli karbonhidrat seçimi, sebze, sağlıklı et, az şeker, taze gıda, su ve probiyotikli gıda tüketimi ile bağırsak florasındaki probiyotikler dengede tutulabiliyor.

Yoğurdunuzu Evde Yapın

Kefir, ev yoğurdu, ayran, boza, keçi sütü, turşu, tarhana, sirke ve şalgam, en güçlü probiyotikler arasında yer alıyor. Probiyotikler, zararlı bakterilerin bağırsak florasında emilimini engelleyerek burada çoğalmasını önlüyor. Bağırsak florasının sağlıklı kalması, hastalıklara yakalanma riskini de azaltıyor. Doğru probiyotik alımı ile bağışıklık sistemi güçlü kalıyor. Vücut enfeksiyonlara karşı savaşabilecek hale geliyor.

Yer Elması da Yiyin

Bağırsaklardakİ probiyotik sayısını artırmak için ‘prebiyotik’ içeren besinleri de tüketmek gerekiyor. Bunun için sebze (yer elması, kereviz, bamya, pırasa, soğan ve sarımsak), meyve (elma ve muz), tam tahıl (yulaf ve kepekli pirinç), bakliyat (fasulye, mercimek ve nohut), ceviz, badem ve keten tohumu tüketmek gerekiyor.