Meyve ve Sebzeler Ne Kadar Sağlıklı?

Hormon takviyesi ve kullanılan kimyasallar ilaçlar, özellikle zamansız yetiştirilen ürünlerde çok daha fazla uygulanıyor. Bu nedenle meyve ve sebzeleri mutlaka mevsiminde tüketmeye çalışın…

Kanseri Tetikleyen Tehlike…

sebzevemeyvelernekadarsaglikli-gztSebze ve meyvecilikte kullanılan kimyasal tarım ilaçları ve büyüme hormonları vücuda zararlıdır. EPA (Çevre Sağlığı Ajansı) kimyasal tarım ilaçlarını kanserojen olarak ilan etmiştir. Topraklarda, yeraltı ve yerüstü sularında bu kimyasallar kalıcı olarak vardır ve toplum sağlığı için büyük tehlikedir. Tarım ilaçlarının %80’i hayvansal gıdalardan insanlara geçiş yapar. Özellikle balık, yumurta, kırmızı et ve süt ürünleri bu açıdan oldukça kirlidir… Bu tür ilaçlar ayrıca küçük dozlarda tüketilseler dahi özellikle çocuklarda zeka geriliği ve dikkat dağınıklığına yol açabilirler. Çocuklar en fazla etkilenen kesimdir. Çünkü beyin ve sinir yapıları daha gelişmemiştir ve daha çok besin tüketirler.

Mumyalanan Ürünlere Dikkat!

Sebzeler, meyveler ve diğer bitkisel besinler toplanma, depolanma ve dağıtım aşamalarında birçok zararlı müdahaleye maruz kalırlar. Sıklıkla sebze ve meyveler daha olgunlaşmadan toplanır, soğutma depolarına alınır, klor banyosuna maruz bırakılır, olgunlaşma odalarında etilen gazı ile muamele edilir. Ardından sebze ve meyveler canlı görünmeleri ve su kaybetmemeleri için parafinlenir (mumyalama). Domates, havuç, pancar, salatalık, muz, üzüm, patlıcan, turp, elma gibi sebze ve meyveler bu işlemlere en fazla maruz kalan gıdalardır. Bu parafinli maddeler genellikle petrol ürünleriyle deterjan içerirler ve zehirlidirler. Ayrıca tarım ilaçlarının üzerine uygulandıkları için tehlike daha da büyür.

En Fazla Tarım İlacı İçerenler

Elma, kayısı, vişne, üzüm, böğürtlen, hurma, limon, nektarin, şeftali, armut, çilek, ıspanak, kereviz, havuç, biber, salatalık, fasulye ve patates.

En Az Tarım İlacı İçerenler

Soğan, sarımsak, avokado, ananas, mango, bezelye, kuşkonmaz, kivi, lahana, patlıcan, kavun, karpuz ve greyfurt.

Küfe de Dikkat!

Mahsuller nemli yerlerde toplanır ve depolanırsa küflenir. Tüketicinin göremediği bakteri ve mantarlar çeşitli toksinler üretirler. Özellikle çilek, ahududu, böğürtlen, yaban mersini gibi yumuşak meyveler; üzüm; tahıllar; kuruyemişler; yer fıstığı; mısır; meyve suları ve kurutulmuş meyveler küfe elverişlidir. Bir gıdanın herhangi bir yerinde küf varsa, asla tüketilmemeli, çöpe atılmalıdır. Küf toksinleri alerjen ve kanserojendir. Tadı ve kokusu değişmiş bitkisel ve hayvansal gıdalar asla tüketilmemelidir.

Peki Ne Yapmalıyız?

Meyve ve sebzeler kesinlikle mevsiminde yenmelidir. Mümkün olduğu kadar organik ve temiz gıdalar tercih edilmelidir. Organik gıdalarda besin miktarı fazla, kimyasal oranı çok düşüktür. Fazla iri, içleri boş, kokusuz ve tatsız sebze ve meyveler hormon içerdiğinden tüketilmemelidir. Gıda organik değilse iyice yıkanmalı ve kabuğu mutlaka soyulmalıdır. Soyulmayan gıdaların 1-2 dakika su altında tutulması, sirkeli suyla durulanması yararlıdır. Lahana, marul, kıvırcık gibi sebzelerin dış yaprakları atılmalı sonra diğer yapraklar tek tek yıkanarak sirkeli suda durulanmalıdır. Mumyalanmış gıdalar kesinlikle soyulmalıdır. Organik gıdalar dikkatli bir şekilde yıkanarak tüketilmelidir. Süpermarketlerde satılan sebze ve meyvelerin büyük bir olasılıkla kimyasal tarım ilaçları içerdiği bilinmelidir. Semt ve köy pazarları, organik pazarlar ve yerli üretici tercih edilmelidir.